'Paris'teki infazlarla ilgili 4 ihtimal var'

Paris'te yaşanan infazlara ve İmralı ile yaşanan görüşme sürecine ilişkin önemli değerlendirmeler

'Paris'teki infazlarla ilgili 4 ihtimal var'

Samanyolu Haber Televizyonu'nda yayınlanan 'Gündemin İçinden' adlı programa konuk olan gazeteci yazar Hadi Uluengin, İmralı görüşmeleri ve Abdullah Öcalan'ın bu süreçteki rolünü değerlendirdi.

PKK'nın silah bırakması için terörist başı Abdullah Öcalan'la görüşülmesinin kamuoyunda büyük tepkilere yol açmadığını belirten Uluengin, "bu durum kamuoyunun  sürece hazır olduğunu ve belirli bir olgunluğa eriştiğini gösteriyor "dedi. Hadi Uluengin, Türkiye'de cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt sorunu, 30 yıldır da PKK'nın olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 30 yılda  45 bin insan terör yüzünden hayatını kaybetti, bu sayı ülkede bir  iç savaş yaşanmış kadar büyük" dedi.

"ÖCALAN TÜRKİYE'DEN AYRILMAK İSTEMİYORDU"

Abdullah Öcalan'la 1987 yılında Bekaa Vadisi'nde yaptığı röportaja da değinen Hadi Uluengin, Öcalan'ın şu an olduğu gibi, o zaman da Türkiye'den ayrılmak gibi bir düşüncesinin olmadığını ifade etti. Son günlerde tartışılan Öcalan'a televizyon verilmesi meselesini de değerlendiren Uluengin, Öcalan'ın televizyon seyretmesinin değişen dünyayı görmesi için gerekli olduğunu, bunun müzakereleri olumlu etkileyebileceğini söyledi.

"İNFAZ İÇİN 4 İHTİMAL VAR"

Paris'te yaşanan infazların kimin tarafından yapıldığına dair 4 ihtimal olduğunu belirten Uluengin,  ihtimalleri şöyle sıraladı: "Birinci ihtimal PKK içinde bir hesaplaşma, ikinci ihtimal eski Türk derin devletinin işi, üçüncü ihtimal para meselesi ve son ihtimal de yabancı kaynakların gizli servislerinin işi.

Fransa'dan gelecek cenazelerin bir provokasyona sebep olmaması gerektiğini söyleyen Uluengin "eğer cenaze törenleri Habur'a benzemezse barış sürecini çok olumlu etkileyebilir" ifadesini kullandı. Uluengin, Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısında ılımlı bir dille yaptığı 'İmralı süreci' değerlendirmesinin ve BDP'li bazı yöneticilerin cenaze töreninde provokasyon olmaması için yaptığı açıklamaların umut verici olduğunu da dile getirdi.
 
"SÜREÇ UZUN SÜREBİLİR"

"İmralı'da yapılan görüşmelerin hemen sonuç vermesi beklenemez" diyen Uluengin,  "dağdaki terörist hemen silahı bırakmaz, barış bir anda sağlanamaz, bu uzun bir süreç gerektirir. Kamoyunun bu yönde bir beklentisi var ama meselenin bir anda çözülüp, barışın sağlanması mümkün değil" diye konuştu.
Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelere bazı kesimlerin karşı çıktığını dile getiren Uluengin, "onlara İspanya'nın yıllarca mücadele ettiği silahlı örgüt ETA ile müzakere ettiğini ve sonrasında ETA'nın silah bıraktığını hatırlatmak gerekir" ifadesini kullandı. Müzakerelerin şeffaf bir ortamda yapılmasının doğru olmadığına da değinen Hadi Uluengin, ''bu görüşmeler uzmanlar tarafından gizli bir ortamda yapılmalı ve bir sonuca varıldığında kamuoyu ile paylaşılmalıdır, yoksa spekülasyonlara sebep olabilir" dedi.

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber 'Paris'teki infazlarla ilgili 4 ihtimal var' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER