Özel yetkili Sulh Ceza Hakimleri geliyor

Torba yasaya yargıya ilişkin bir düzenleme eklendi. Buna göre, “özel süper mahkemeler” kurulacak ve tüm adliyeler özel yetkili hakimlere bağlanacak

Özel yetkili Sulh Ceza Hakimleri geliyor

  • Düzenlemeye göre özel yetkili hakimler, tüm arama, el koyma ve tutuklama taleplerine bakacak.
  • Soruşturmalarda takipsizlik kararlarına yapılan itirazlara da Sulh Ceza Hakimliği bakacak ve soruşturmalara müdahale edebilecek.
Soma faciası yaralarının sarılmasına ilişkin düzenlemeler içeren torba yasadan yargıyla ilgili maddeler de çıktı. Torbada yer alan düzenleme ile özel süper mahkemeler kurulacak. Torba yasadaki Yargıtay’ı tepeden tırnağa değiştiren düzenleme hâlâ tartışılırken, Başbakan’ın beklediği asıl yasal düzenlemelerin Sulh Ceza Hâkimliğine ilişkin olduğu anlaşıldı. Torba yasada bulunan konuya dair düzenleme, sulh ceza mahkemelerinin kaldırılmasını ve bunların yerine sulh ceza hakimliğinin getirilmesini öngörüyor.

TÜM ADLİYE ÖZEL YETKİLİ HAKİMLERE BAĞLANACAK

Bu ise tüm adliyelerin özel yetkili hâkimlere bağlanması anlamına geliyor. Buna göre her ilde ve bazı ilçelerde sulh ceza hâkimlikleri kurulacak. Bu hâkimler, hem kendi adliyesindeki, hem de kendisine bağlanan çevre ilçelerdeki tüm arama, el koyma ve tutuklama taleplerine bakacak. Ayrıca eskiden ağır ceza mahkemelerinin baktığı, savcılıklar tarafından verilen takipsizlik kararlarının itirazlarını da değerlendirecek. Örneğin bir ilde iki sulh ceza hâkimi varsa birinin kararına yönelik itiraza diğeri bakacak. Yani o ilde 40 tane hâkim olsa siz iki hakimle ildeki tüm soruşturmalara yön verebileceksiniz.

SÜPER YETKİLER VERİLECEK, TERFİLERİ DE HSYK TARAFINDAN YAPILACAK

Hiçbir duruşma ve mahkemeye çıkmayacak olan bu süper özel yetkili hâkimler, bütün soruşturmalar üzerinde yetkili olacak. Dinleme kararlarının, daha adaletli olacağı gerekçesiyle, Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilmesine ilişkin düzenleme yapıldığı bir dönemde tutuklama, takipsizliğe itiraz gibi çok önemli konulara sadece bu süper özel yetkili sulh ceza hâkimleri bakacak. Ayrıca diğer bütün hâkimlerin terfi edebilmesi için açılan dosyaların en yüzde 85’ini sonuca bağlamaları ve verdikleri kararların Yargıtay tarafından incelenmesi sonucu belli bir oranda onanması şartı aranırken verdikleri kararlar temyize gitmeyen bu yeni hakimlerin terfisi de özel olacak. Bu hâkimlerin terfileri doğrudan HSYK tarafından diğer hakimlerden ayrı olarak değerlendirilecek.


<< Önceki Haber Özel yetkili Sulh Ceza Hakimleri geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER