Nükleer santraller Rusya'ya bağımlılığımızı azaltacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız doğalgaza bağımlılığı azaltmak için nükleer santralin gerekli olduğunu söyledi.

Nükleer santraller Rusya'ya bağımlılığımızı azaltacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralin Rusya'ya bağımlılığı azaltacağını belirtirken, ''Atatürk  Barajı'nın, Keban Barajı'nın ürettiği elektriğin yerine nükleeri koymaya  çalışmıyoruz, doğalgazın yerine nükleeri koymayı düşünüyoruz'' dedi.
      
Bakan Yıldız, Akdeniz ve Karadeniz'de kurulacak nükleer santrallerden  üretilecek elektriği doğalgazla ikame etmek için bugünkü parayla 7,2 milyar  dolarlık doğalgaz ithal edilmesi gerektiğini de vurguladı.
        
 Mimar ve Mühendisler Grubu ile Enerji Uzmanları Derneği tarafından  ortaklaşa düzenlenen ''Nükleer Enerji ve Türkiye Süreci'' konulu panelde konuşan  Bakan Yıldız, geçen yıl yüzde 3,2 büyüyen Türkiye'nin enerjideki kurulu gücünün  ise yüzde 8,1 civarında büyüdüğünü söyledi. Büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olamayacağına dikkati çeken  Yıldız, sektörün bütün enerji çeşitliliği ile birlikte büyümesi gerektiğini  kaydetti. Bakan Yıldız, nükleere de sadece bir enerji temini olarak bakılmaması  gerektiğini, sanayi sektöründeki teknolojik gelişimin nükleer teknoloji ile  birlikte gerçekleşeceğini dile getirdi.

Akkuyu'da yapılacak nükleer santralin çok farklı bir modelle inşa  edileceğini belirten Yıldız, ''Model şu; finansmanınızı bulacaksınız,  yapacaksınız, işleteceksiniz, riskleri üstünüze alacaksınız ve piyasa modeliyle buluşacaksınız. Genel yapımız bu'' diye konuştu. 
         
 Akkuyu'da yapılacak nükleer santralin doğalgaz da alınan Rusya'ya  bağımlılığı artırdığı yönünde eleştiriler bulunduğunu kaydeden Taner Yıldız,  şöyle konuştu: ''Bizim kurgumuza göre de Rusya'ya bağımlılığımızı artırmıyor, azaltıyor.  Çünkü Atatürk Barajı'nın, Keban Barajı'nın ürettiği elektriğin yerine nükleeri  koymaya çalışmıyoruz, doğalgazın yerine nükleeri koymayı düşünüyoruz.
  
Her bir enerji kaynağının diğerine göre avantajları veya dezavantajları  bulunduğunu anlatan Yıldız, kurulu güçleri aynı olsa bile bin megavatlık bir  rüzgar veya güneş santralinin yılda bin 800-2 bin saat, su santralinin 3 bin  500-4 bin saat, doğalgaz santralinin 6 bin 500 saat civarında çalıştığına dikkati  çekti.
 
Dünyada bugüne kadar 3 büyük nükleer kaza meydana geldiğini söyleyen  Enerji Bakanı, Çernobil kazasından sonra 144, Fukuşima kazasından sonra da 62  santralin inşaatına başlandığını söyledi. Yıldız, nükleer santrallerin turizme de  tarıma da hiçbir zarar vermediğini vurguladı.Nükleer santralin parçalarının Türkiye'de yerli sanayi tarafından  üretilmesine önem verdiklerini kaydeden Yıldız, nükleer santral inşaatının 10  bine yakın kişiye istihdam sağlayacağına da dikkati çekti.
         
     İKİNCİ SANTRAL GÖRÜŞMELERİ
         
Bakan Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santralle  ilgili ilk olarak Japonya ile görüşme yapıldığını, Fukuşima kazasından sonra bu  görüşmelerin askıya alındığını ve ikinci nükleer santral konusunda 1 yıla yakın  bir zaman kaybedildiğini söyledi.

AA
<< Önceki Haber Nükleer santraller Rusya'ya bağımlılığımızı azaltacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER