Müdahalenin arkasındaki asıl sebep...

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yürüten şube müdürlerinin görevden alınması ile soruşturmada iki savcının daha görevlendirilmesi, hukukçular tarafından ‘soruşturmayı sonuçsuz bırakmak için yapılan bir girişim’ olarak yorumlandı.

Müdahalenin arkasındaki asıl sebep...

Hukukçulardan kritik uyarı: Görevden almalar soruşturmaya gölge düşürdü

Yasama ve yürütmenin yargısal tasarruflara müdahale etmemesi gerektiğini belirten Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı, söz konusu iki gelişmenin soruşturmaya şüphe düşürecek uygulamalar olduğunu söyledi. Daha soruşturmanın başında şube müdürlerinin görevden alınmasının doğru olmadığını dile getiren eski Yargıtay Cumhuriyet Baş SavcıAhmet Gündel de hükümete düşen görevin soruşturmanın önünü açmak olduğunu kaydetti. Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akpınar da şu uyarıda bulundu: “Görevden almalar, suçu kabullenmedir.” Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre, hukukçuların ve akademisyenlerin görüşleri şöyle:

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı:Kamuoyu burada bütün işlemlerin hukuka uygun olarak dürüstçe yürütüldüğünü bilmek ister. Bundan emin olmak ister. Ama bu tür yer değişiklikleri kamuoyunun bu beklentilerine şüphe düşürecek uygulamalar. Bir hukuk devletinde yapılan bütün hukuki işlemlerin hukuki dayanağı olmalı. O hukuki dayanak da kamuoyuna açıklanmalı. Dolayısıyla bu işten el çektirmelerin hukuki gerekçesi varsa onun da kamuoyuna açıklanması gerekir. Olaya kuvvetler ayrılığı ilkesi yönünden bakarsak; ne yasamanın ne yürütmenin yargısal tasarruflara müdahale etmemesi gerekir. Demokratik bir devlet düzeninde kamu işlemlerinin şeffaflığı çok önemli. Kamuoyu da yürütülen bütün işlemlerin hukuka uygun ve şeffaf olmasını bekliyor.

Emekli Askerî Hakim Ümit Kardaş:  Soruşturmaya 2 yeni savcının atanması bir telaşın göstergesi. Hükümetin panik atak bir şekilde hamleler yapması ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Bu kadar çok polis müdürünü görevden almak soruşturmayı akamete uğratmak anlamına geliyor. Halbuki adı geçen bakanların derhal istifa etmesi lazım. Çünkü bu soruşturma bakanlar yerinde otururken yürütülemez. Ayrıca soruşturma eğer savcı tarafından yürütülüyorsa şube müdürlerinin bu soruşturma hakkında il emniyet müdürünü ve valiyi bilgilendirme zorunluluğu yok.

Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Akpınar:Şube müdürlerinin görevlerinden alınması ve davaya yeni savcılar eklenmek istenmesi, adli soruşturma sürecine müdahaledir. Eğer soruşturmaya daha keskin müdahale olursa bu, Türkiye’de demokratik yönetim ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin olup olmadığı sorularını beraberinde getirecektir. Bu müdahaleler, suçu sahiplenmek olur. Bu kadar uzun süre iktidarda kalan bir parti için bu iddiaların olması normal ve bu iddialar partinin temizlenmesi için bir fırsat. Yeni savcı atamaları da hukuka aykırıdır. Bu müdahaleler, iyi niyetle bağdaştırılamaz.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel:Şube müdürlerinin görevden alınmasını doğru bulmuyorum. Yapılmakta olan bir soruşturma var. Daha soruşturmanın başında emniyet müdürlerinin görevden alınması doğru değil. Burada hükümete düşen görev, soruşturmanın önünü açmak. Birilerinin hükümete karşı bir komplo içerisinde olduğu noktasında bir düşünce var. Oysa İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ciddi bir soruşturmadan bahsediyor. Bu bakımdan soruşturmanın devamını ve sonucunu görmeden soruşturmaya karşı bir tavır takınmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ayrıca İstanbul başsavcı vekilinin gözetiminde yürüyen bir soruşturma var. Aynı kişiler bu soruşturmaya birkaç savcı daha ilave ediyorlar. Soruşturmanın daha sağlıklı ve daha kısa sürede sonuçlandırılması yönünde bir takviyeyi uygun görmüşler. Burada herhangi bir art niyet görmüyorum. Şu ana kadar yargıya bir müdahale söz konusu değil.

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek: Gözaltılar var ve gözaltı süresi dolmadan soruşturmanın tamamlanması elbette ki başsavcının dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesi. Bu bağlamda eğer görevli cumhuriyet savcıları, süreci tamamlamada geç kalacaksa takviye etmek bakımından görev verilebilir. Burada görevden alma söz konusu olmadığından hukuka aykırılık yoktur. Bu tür olaylarda soruşturmanın adil yapılması kadar adil yaptığı olgusunun da kamuoyuna verilmesi lazım. Ne yapılıyor, endişeleri toplumda oluşuyor. Soruşturmanın selametine zarar vermeyecek ölçüde bir şeffaflıkla basın sözcüleri veya bizzat başsavcı tarafından bilgilendirme yapılması gerekir.
<< Önceki Haber Müdahalenin arkasındaki asıl sebep... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER