Mısır Büyükelçisi Türkiye'ye döndü

Mısır'daki gelişmelere ilişkin istişareye çağırılan Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türk vatandaşlarını Mısır'da şehirlerarası yolculuk yapmamaları konusuda uyardı.

Büyükelçi yurda döndü

Botsalı, "Özellikle vatandaşlarımızın iş yerlerinden evlerinden ayrılmalarını istemiyoruz. Bu zamana kadar büyük bir sorun yaşamadık. Oradaki vatandaşlarımız da bu konuda çok duyarlı davranıyorlar." dedi.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Ankara'nın çağrısı üzerine Türkiye'ye geldi. Atatürk Havalimanı'nda Mısır'daki gelişmelere ilişkin açıklama yapan Botsalı, Mısır'da bulunan Türk vatandaşlarla ilgili harhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Türk vatandaşlarının şehirlerarası yolculuk yapmaması gerektiğine vurgu yapan Botsalı, " Turizm Bakanlığımızla istişare edilerek özellikle belli tanınmış müesseslerde daha önceden rezervasyon yapmış vatandaşların havalimanında eskort eşliğinde tesise gitme şartıyla gidebileceklerini düşünüyoruz. Onun dışında şehirlerarası seyehati kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın iş yerlerinden, evlerinden ayrılmalarını istemiyoruz. Bu zamana kadar büyük bir sorun yaşamadık. Oradaki vatandaşlarımız da bu konularda çok duyarlı davranıyorlar. Tecrübeli davranıyorlar. İkincisi, Büyükelçiliğimizle yakın temas halindeler. Herkes evlerinde birkaç günlük temel ihtiyaçlarını karşılamış durumdadır. Mısır'da okullar bir ay geç açılacak. Öyle bir bilgi aldık. Mısır'da büyük bir Türk yerleşimi söz konusu değil. Türkler daha çok Kahire'de ve İskenderiye'de yoğunluklu bulunmakta. Bir miktar öğrencimiz var. Toplam kayıtlı Türk vatandaşı sayısı 4 binin üzerindedir. Ancak kaydını sildirmeden ülkeye dönüş yapmış vatandaşlarımız da vardır. Tatil ve yaz tatili nedeniyle gidenleri düşünürseniz. Vatandaşlarımızın sayısı yüzler ile ölçülür. Mısır'ın Türkiye Büyükelçisi ile devamlı temastayız." şeklinde konuştu.

'BUGÜN KRİTİK BİRGÜN'

Bugünün Cuma olması nedeniyle Mısır halkının camilerde toplanma ihtimalinin bulunduğunu hatırlatan Botsalı, şunları söyledi: "İnsanlar camilere namaz kılmak için akın ediyorlar. Bu nedenle kritik anlar yaşanabilir. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın çağırması üzere gelişmeleri anlatmak için geldim. Sadece Kahire değil, bütün ülke acılı günler yaşıyor. Bugün özellikle Mısır'da kritik bir gün. Özellikle halkın Cuma namazı için camilere geldiği bir gün. Kahire'de derin ve üzücü bir sessizlik var. Biliyorsunuz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güçlü bir şekilde uygulanıyor. Sabah saatlerinde havalimanına gelmek için sıkıntı yaşamadık. Ümit ve temenni edilir ki bu acılar tekrarlanmasın. Mısır bir an evvel sivil demokratik yönetime dönüş yapsın. Türkiye'nin istediği budur. Mısır Havalimanı yoğundu. Böyle durumlarda zaten devrimden sonra ülkede her tansiyon yükseldiğinde grup rezervasyonları toplu olarak iptal ediliyor. Bu aşamada Mısır'ın tatil beldelerinde ciddi bir güvenlik sorunu beklenmiyor."
<< Önceki Haber Mısır Büyükelçisi Türkiye'ye döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER