Libya ve Irak gibi ülkelerin gerisindeyiz!

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayınladı. 180 ülkenin yer aldığı listede Türkiye 154. sırada.

Libya ve Irak gibi ülkelerin gerisindeyiz!

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye, Afganistan, Libya, Irak gibi ülkelerin gerisinde kalarak 154. sırada yer aldı. Türkiye'nin konumunun 2013 yılına göre değişmediği belirtilen raporda, "Bölgesel isteklerine rağmen Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda bir ilerleme görülmedi ve 'dünyanın en büyük gazeteci cezaevlerinden biri' olmaya devam ediyor." denildi.

Endeksin hazırlanmasında göz önüne alınan kriterleri açıklayan örgüt, bunları susistimallerin oranı, çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, çevre baskısı ve oto-sansür, şeffaflık ve yasal çerçeve olarak belirtti. Rapor hakkında bilgi veren Genel Sekreter Christophe Deloire, "Uluslararası kuruluşların, hükümetlerin topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda yaptığı objektif değerlendirmeler iyi bir hükümetin bunları dikkate alarak kararlarında etkin olmalıdır." dedi.

Finlandiya'nın 1. sırada yer aldığı raporda, Almanya 14. sırada, İspanya 35. sırada, Fransa 39. ve ABD 46. sırada yer alıyor. ABD, 2013 yılı raporunda 32. sırada yer alıyordu. İngiltere'nin de 3 basamak gerilediği listede bu iki ülkenin olumsuz not almasının sebebi ulusal güvenlik gerekçesiyle kişilerin demokratik haklarının ihlal edilmesi. Raporda, ABD ve İngiltere'nin köstebeklerin (dinlemeyi deşifre eden Edward Snowden) 'The Guardian' gazetesine sızdırdığı bilgilerin yayınlanmaması için bu gazeteye baskı yaptığı da vurgulandı.

İşte bazı ülkelerin 2014 yılı Dünya Basın Özgürlüğü listesindeki yeri...


<< Önceki Haber Libya ve Irak gibi ülkelerin gerisindeyiz! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER