Kritik uyarı: Eğer süreç biterse...

Türkiye’nin ana gündemini oluşturan çözüm süreci ve demokratikleşme paketi Samanyolu Haber’in dün yayınlanan Derin Bakış programında tartışıldı.

Kritik uyarı: Eğer süreç biterse...

Programa, Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk ve Radikal gazetesi yazarı Deniz Zeyrek katıldı. Sürecin şuan kritik bir durumda olduğunu ifade eden konuklar, açıklanacak paketin bu süreçte ciddi bir rol oynayacağını da vurguladı.  . Ergil, “Bu pakette toplumun beklentileri ele alınmalı. Toplumum merkez olduğu katılımcı bir süreç başlatılmalı” uyarısında bulunurken Öztürk ise "Süreç  itibariyle profesyonel askerler bölgeden çekildi. Sürecin bozulması durumunda, süreçten önceki durumundan çok daha kötü hadiselerin yaşanabilir." dedi.

Halkın katılımının olmadığı bir demokratikleşme paketinin idari bir tasarruftan öteye gidemeyeceği söyleyen Doğu Ergil, toplumun beklentilerinin ele alınması ve halkın direkt olarak sürece dahil edilmesi üzerinde durdu. Ergil, “Bu pakette toplumun beklentileri ele alınmalı. Toplumum merkez olduğu katılımcı bir süreç başlatılmalı” dedi. Öztürk ise "Süreç  itibariyle profesyonel askerler bölgeden çekildi. Sürecin bozulması durumunda, süreçten önceki durumundan çok daha kötü hadiselerin yaşanabilir." dedi.

Deniz Zeyrek de halkın beklentilerinin ön plana taşınması gerektiğini  belirterek, “AK Parti tarafında yapılan açıklamalarda demokratikleşme paketinde, alevilerin, mütedeyyinlerin ve kürtlerin isteklerine cevap verileceği söyleniyor fakat bu istekler söz konusu kesimden halka soruldu mu? Halkın görüşü tam olarak alındı mı?” ifadesinde bulundu.   

“İKİ TARAFINDA HATASI OLDU”

Çözüm sürecinin iki önemli ayağını ‘PKK’nın silahsızlaşması’ ve ‘Demokratikleşme’ konusunun oluşturduğunu söyleyen Zeyrek, 2009 yılındaki Birlik ve Kardeşlik Planına vurgu yapıyor; “2009’daki bu Planda ‘silahsızlaşmanın’ ve ‘demokratikleşmenin’ nasıl gerçekleşeceği ve bu iki unsurun hangi noktalarda kesişip, bu kesişmelerin nasıl yönetileceği kurgulanmıştı. Ama bunlara riayet edilmedi. İki tarafta bu konuda hatalı. “ 

“SÜREÇ BİTERSE EN ÇOK DEVLET ZARAR GÖRÜR”

Geçtiğimiz günlerde KCK tarafından yapılan ‘çekilmeyi’ durdurduk ifadesinin beklenmedik bir söylem olmadığını belirten Saygı Öztürk ise, sürecin gidişatını demokratikleşme paketinin belirleyeceği açıklamasında bulundu.  Hükümetin çözüm sürecinde somut adım atması için önce kamuoyunu olgunlaştırıp hazırlaması gerektiği ve atılacak adımların bundan sonra gerçekleştirileceğini söyleyen Öztürk,  sürecin herhangi bir sebepten ötürü bozulmasının en çok devlete zararı dokunacağını önemle vurguladı ve şöyle devam etti:  “Süreç itibariyle profesyonel askerler bölgeden çekildi. Sürecin bozulması durumunda, süreçten önceki durumundan çok daha kötü hadiselerin yaşanabilir. Çok daha fazla kan dökülebilir.”    

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Kritik uyarı: Eğer süreç biterse... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER