Kozinoğlu'nun ölümünü aydınlatacak sır mektup

Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar, MİT’in kozmik operasyonları ile gündeme gelen gizemli adam Kaşif Kozinoğlu ile çarpıcı iddia bulundu.

Kozinoğlu'nun ölümünü aydınlatacak sır mektup

Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar’ın kaleme aldığı Kod Adı Köroğlu, MİT’in kozmik operasyonları ile gündeme gelen gizemli adam Kaşif Kozinoğlu’nun hayatını anlatıyor. Acar, Kozinoğlu’nun  hapisteyken MİT’e yazdığı mektubun cevabı gelmeden hayatını kaybettiğini söylüyor.

Kaşif Kozinoğlu’nu kimdir?

Kendisi aslında bir asker. Silahlı Kuvvetler’in en seçme birliklerinin bulunduğu Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapıyor. Binbaşı iken ordudan ayrılıp MİT’e geçiyor. Onu tanıyanlardan ‘her şeyi abartılı anlatır’ sözünü çok duydum. Tutuklanana kadar uzun yıllar Orta Asya bölgesinde görev yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde isimsiz birçok kahraman var. Bunlar da Türkiye’ye birçok önemli hizmette bulunmuş. Ama isimlerinin anılmasını pek istemiyor. Kozinoğlu ise  öyle bir kişilik değildi.

Kara Harp Okulu’ndaki devre arkadaşları da ilginç isimler…

Kozinoğlu, 1976 girişli. Devre arkadaşları arasında Ergenekon davası sanıkları Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Albay Tanju Güvendiren var.

Köroğlu adı nereden geliyor?

Köroğlu, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yaptığı sırada Azerbaycan’a gittiklerinde kullandığı bir kod ad. Köroğlu efsanesi, sadece bizim ülkede değil Azerbaycan genelinde de çok ünlü, Azeri halkı tarafından benimsenmiş ve sahiplenilmiş.

Kitapta (Ufuk Yayınları), Kozinoğlu’nun Afganistan’daki Türk okulları ile ilişkisine dair ilginç ayrıntılar veriyorsunuz…

Kaşif Kozinoğlu, Özbekistan’dan Afganistan’a gittiğinde o dönemde oranın en güçlü ismi General Raşit Dostum (Afganistan Savunma Bakan Yardımcısı) ile uzun süre görüşememiş. Raşit Dostum, Kozinoğlu’nu başlarda pek sevmemiş. Randevu tekliflerini onun için geri çevirmiş. Kozinoğlu da oradaki Türk okullarında görev yapan öğretmen ve idarecilerden yardım istemiş. Türk istihbaratı Dostum ile onların sayesinde irtibat kurabilmiş. Türk okullarında görev yapan öğretmenler bir okulda Türk ekmeği yapmak için fırın kurmuş. Afganistan ekmeğine alışamayan Kozinoğlu da buraya her gün adam gönderip ekmek aldırırmış. Yine spora çok düşkün olan Kozinoğlu, güvenli olduğu için Türk okullarının bahçesinde spor yapıyormuş.

Ama bunlar Türk okulları aleyhine rapor hazırlamasına engel olmamış anlaşılan...

Ne yazık ki öyle. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken kendisine bir bilgi gidiyor. ‘Türk okullarında Taliban silahlı eğitim veriyor .’ diye. Tabii yalan. O da Türk cumhuriyetlerinden sorumlu devlet bakanlığı görevi yapan DYP milletvekili Ayvaz Gökdemir’i gönderiyor incelemesi için. Gökdemir, aniden gidip okulları geziyor. Kozinoğlu da yanında. Çocukların güzel Türkçe konuşması ve sundukları programlar karşısında gözyaşlarını tutamıyor. “Bu kadar kısa sürede nasıl Türkçe öğretebiliyorsunuz?” diye hayret ediyor. Yıllar sonra idarecilerden biri, Ankara’da Gökdemir ile karşılaştığında şu itirafı dinler: “O zaman MİT’ten Türk okulları aleyhine bir rapor gelmişti. Teftişte bulunmak için oraya gelmiştim.” Bugün de aynı değil mi? Atılan bunca iftira ve yalana rağmen bu Türk okulları devletimizin bütün çalışanlarına elinden gelen desteği vermiyor mu? Somali’de Türk Büyükelçiliği şantiyesine saldırı oldu.  Ardından THY güvenlik şefi şehit düştü. Allah rahmet eylesin. Hepsi, Kimse Yok mu Derneği’nin hastanesinde tedavi gördü. Aslında Türk okulları aleyhine raporlar yazan Kozinoğlu, Afganistan’daki son dönemlerinde hakkında beş ay hapis cezası ile görev yaptı.

Yani hakkında kesinleşmiş bir hüküm mü vardı?

Avusturya’da yakalandıktan sonra Türkiye’ye iade edilen Alaattin Çakıcı’nın yurtdışına kaçışına ilişkin 24 sanığın yargılandığı davada Kaşif Kozinoğlu beş ay hapis cezası aldı. Davanın özeti şu: Bir MİT görevlisi yani Kozinoğlu, bir organize suç örgütü liderinin davasının lehte bozulması yani onun serbest kalması yönünde Yargıtay’da girişimde bulunuyordu. İşte bu davada Kozinoğlu mahkûmiyet aldı. Kozinoğlu bütün bunlara rağmen Afganistan’da görev yaptı. Mahkeme ise görev falan demeden cezayı kesmişti hakkında.



Raşit Dostum, 2002 yılının Ocak ayında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüştü. Daha sonra Dostum, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile birlikte Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmek için odasına yöneldi. Yanında Kaşif Kozinoğlu da vardı. (en sağda)


İstihbaratçının bu tür işlerde bulunması yaptığı işin doğasında yok mu?

Savcı, o dönemde Kozinoğlu ve Çakıcı arasındaki ilişkiyi devlet menfaati görmedi. Çakıcı ile arasındaki ilişkinin bir istihbarat ilişkisi olmadığına karar verdi. Savcıya göre Kozinoğlu almış olduğu görevin sınırlarını aşarak çıkar amaçlı suç örgütü lideri Çakıcı’ya yardım amacıyla hareket ediyordu. Bugün bunları söyleyen bir savcı ‘vatan haini’ ilan edilebilir.

Kozinoğlu Afganistan’da neler yaptı? Neden Dostum’la görüştü?

Onunla Afganistan’da bulunan isimler pek hayırla yâd etmiyor kendisini. Takip ettiği yanlış politikalar nedeniyle Afganistan’daki Türkmenleri birbirine düşürdüğü anlatılıyor. Bu sebeple de o dönemdeki Afganistan yönetimindeki Türkmen ve Özbek ağırlığı bugün yok. Bunun da nedeni Kozinoğlu’nun, Türkiye’ye yakın grupları yanlış yönlendirmesi. Kısacası Kozinoğlu’nun uyguladığı politikalar Türkiye’nin aleyhine oldu.


Ayvaz Gökdemir, 25 Ekim 1996 tarihinde Mezar-ı Şerif’teki Türk okulunu ziyaret etti. Kaşif Kozinoğlu Gökdemir’e eşlik eden heyetin içinde. (Açık mavi takım elbiseli)

Ergenekon Terör Örgütü ile ilişkisi var mıydı Kozinoğlu’nun?


Kozinoğlu, MİT’e komutanı Albay Onur Çoban ile birlikte geçiyor. O kim? Ergenekon terör örgütünün eylemi olan Danıştay saldırısında güvenlik kameralarının kaydını sildiği iddia edilen OYAK Güvenlik şirketinin genel müdürü. Mehmet Eymür, Kozinoğlu’nu MİT’e almak istemiyor. Ama Albay Çoban’ın, ısrar ettiği söyleniyor. İbrahim Şahin’e Özel Harekât Eğitimi verdiği yer ise dikkat çekici; Tuzla Piyade Okulu. Ergenekon davası sanığı Muzaffer Tekin de orada görev yapıyor o dönemde...

‘MİT’e konuşayım mı?’ diye sordu

Sizce Kozinoğlu’nun ölümü şaibeli mi?


Bence ölümü hem şaibeli hem değil. Çünkü daha önce de 1990’lı yıllarda Özbekistan’da da kalp krizi geçirmiş. “Özbek bir hemşire beni kurtardı” diyor. Yine ölmeden önce MİT’e bir mektup yazıyor Kozinoğlu. “Konuşayım mı?” diyor. Çünkü Türkiye’ye ifadeye gelirken tutuklanacağını tahmin etmiyor. Hatta tahmin etseydi gelmezdi deniliyor. Alaattin Çakıcı’nın yurtdışına kaçışı ile ilgili davanın dosyalarında var, “Beni çağıracak güç var mı?” diyor. Kendini bu kadar güçlü hisseden bir isim hapse girince kızıyor tabii ki. “Devlete bu kadar hizmet ettik, bize reva görülen bu mu?” demiştir belki. İşte bu duygularla MİT’e mektup yazıp konuşmak istediğini söyledi. Bunda “Ben bu suçları işlediysem üst kademenin de bilgisi var.” şeklinde üstü örtülü tehdit de olabilir. Ama mektubun içeriği meçhul şimdilik. İşte bu mektuba cevap gelmeden hayatını kaybetti. Bu açıdan ölümünde bir şaibe var.


Kaşif Kozinoğlu, 22 Ocak 2002 tarihinde Afganistan Savunma Bakan Yardımcısı General Raşit Dostum ile aynı cipte görülüyor. Kozinoğlu, Ankara OR-AN’da kendisine tahsis edilen evden ayrılırken makam arabası yerine MİT’e ait cipe bindi.

O mektup nerede?

Bilmiyorum. Belki avukatında, belki ailede, belki MİT’te, belki de savcılıkta.

Mektubun varlığını neye dayandırıyorsunuz?

Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşı Hasan Ataman Yıldırım, bütün bunları adli mercilere anlattı. Hepsi tutanaklarda var.

Aydınlık gazetesine de mektuplar yazdı...

Evet. Aslında Kaşif Kozinoğlu’nun Aydınlık gazetesine gönderdiği o mektuplar Oda TV davasının delili gibi.

Nasıl?

Oda TV iddianamesinde Kaşif Kozinoğlu Soner Yalçın’a MİT’e ait bilgi ve belge göndermekle suçlanıyordu. Kozinoğlu yazdığı o mektuplarda ise Aydınlık gazetesindekilere bilgi ve belge servis etmelerini tavsiye ediyor. Ve istenilmesi halinde başka belge-doküman sağlayabileceğini söylüyor. Demek ki Kozinoğlu medyaya bilgi-belge servis etme konusunu iyi biliyor. Burada tek şaibeli nokta; Aydınlık’ta yayınlanan mektupları Kozinoğlu’nun ailesinin kabul etmemesi. Hatta Aydınlık’a dava açtılar. Onun için mektuplardaki el yazısı için kriminal bir inceleme yapılması gerekiyor.

Orduda da özel görevde oldu

1 Ağustos 1955 tarihinde Trabzon’un Erdoğdu Mahallesi’nde dünyaya geldi. Öğretmen babası Abdullah Kozinoğlu, İzmir Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’ne atanınca oraya taşındılar. Kaşif Kozinoğlu ise liseye İzmir Atatürk Lisesi’nde başladı Kırklareli Atatürk Lisesi’nde bitirdi. 1973 yılında Kara Harp Okulu’na başladı ve 1976 yılında mezun oldu. Kozinoğlu’nun ilk kıta yeri Eğirdir Dağ Komando Okulu oldu. 1995 yılına kadar Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yaptı. Ayrıca, ÖHD’de istihbarat subaylığı, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Eğitim Öğretim Grup Komutanlığı görevlerinde bulundu. 13 Kasım 2011 tarihinde Silivri Cezaevi’nde vefat eden Kozinoğlu, Ümraniye Kocatepe Mezarlığı’na defnedildi.
<< Önceki Haber Kozinoğlu'nun ölümünü aydınlatacak sır mektup Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER