Köylüye gelir kapısı olacak

Çanakkale'deki bozuk orman alanlarına köylüler için badem, fıstık çamı ve ceviz fidanları dikilecek.Elde edilecek ürünler, köylüler tarafından satılacak

Köylüye gelir kapısı olacak

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale'de bozuk orman alanlarının ağaçlandırma yoluyla iyileştirilerek verimli hale getirilmesini hedefliyor. Bu çerçevede orman köylüsünün gelirlerini de arttırmaya yönelik olarak gerek arazi gerekse toprak yönünden uygun bozuk orman alanlarında, başta ceviz olmak üzere badem ve fıstık çamı ağaçlandırmaları yapılması kararlaştırıldı. Bu çalışmaların bütün tesis ve bakım masrafları, arazi hazırlığı, fidan temini, dikim, yapılabilecek yerlerde fidanların sulanması, ot alma ve çapalama gibi iş ve işlemler bölge müdürlüğü tarafından yapılacak. Tespit edilen potansiyel ağaçlandırma sahalarındaki dikimlerde, hane başına 30-50 adet fidan gelmesine dikkat edilecek.

Proje çerçevesinde Çanakkale'de bu yıl ilk etapta merkezde 4, Ayvacık ilçesinde 6, Ezine'de 4, Bayramiç'te 12, Biga'da 6, Çan'da 8, Gelibolu'da 2, Gökçeada'da 2, Lapseki'de 6 ve Yenice'de 16 olmak üzere toplam 66 köy faydalanacak. Buralarda bin 250 dekar alana 37 bin 500 fıstık çamı, bin 950 dekar alana 78 bin 120 ceviz, bin 20 dekar alana 40 bin 800 badem fidanı dikilecek. Dikimden sonra üç yıl boyunca ot alma ve çapalama işleri, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak. Ardından köyde oturan her haneye dikilmiş olan fidanlar, oluşturulacak bir komisyon marifetiyle kurra ile dağıtılacak. Fidanlardan elde edilecek ceviz, badem ve fıstık çamı meyvelerini, köylüler kendileri satacak ve geliri de kendilerinin olacak.

CİHAN
<< Önceki Haber Köylüye gelir kapısı olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER