Kırmızı bülten hırsızlar için çıkartılır!

Kırmızı bülten kimler için çıkartılır? Nasıl uygulanır? sorusuna cevap net; yolsuzluk, hırsızlık ve cinayet gibi adi suçlardan dolayı talep edilebiliyor..

Kırmızı bülten kimler için çıkartılır? Nasıl uygulanır?

  • İftira ve nefret kampanyası toplumun her kesiminden büyük tepki alan Recep Tayyip Erdoğan, şimdilerde Hocaefendi için kırmızı bültenden bahsetmeye başladı. 
  • Ancak hukukçular kırmızı bültenin ifade vermekten kaçmayan kişi hakkında çıkartılamayacağını söylüyor ve ekliyor: ''Kırmızı bülten hırsızlar için çıkartılır!''....

Hakaretler, iftiralar, yok etme çabalarıyla tarihi yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının üstünü kapatmak isteyen Başbakan Erdoğan medya gücüyle, hizmet hareketi ve Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'yi bitirmek için elinden geleni yapıyor. Onlar şimdi de Hocaefendi'yi ikamet ettiği Amerika Birleşik Devletlerinden kırmızı bültenle getireceklerini iddia ediyorlar.

Peki, toplumda tam bir algı yanılması oluşturmaya çalışanların gündeme getirdiği kırmızı bülten iddiasının içi dolu mu? Kırmızı bülten kimler için çıkartılır? Nasıl uygulanır?

İşte cevabı...

KIRMIZI BÜLTEN NASIL ÇIKARTILIR?
Kırmızı bülten, sadece her ülkede suç olarak kabul edilen yolsuzluk, hırsızlık, cinayet ve benzeri adi suçlardan suçlardan dolayı Uluslararası Polis Teşkilatı İNTERPOL'den  talep edilebiliyor. Düşünce ve siyasi görüş suçlamasıyla kırmızı bülten talep edilemiyor. 

SORUŞTURMA İDDİANAMESİ YAZILMALI VE MAHKEMECE KABUL EDİLMELİ
Bir kişi hakkında şu hukuki süreçlerin tamamlanması gerekiyor. Öncelikle savcılık tarafından soruşturması açılması, iddianamenin yazılması ve bunun mahkeme tarafından kabul edilerek davaya dönüşmüş olması gerekiyor.

DAVA AÇILMIŞ OLMASI DA YETMİYOR
Peki, mahkeme safahatının bu şekilde tamamlanmış olması yetiyor mu? Bunun cevabı da çok açık: HAYIR.

İFADE VERMEKTEN KAÇMAYAN KİŞİ HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARTILAMAZ
Mahkeme, duruşmalar çerçevesinde zanlıdan ifade vermesini ister ve o şahıs da ifade vermekten kaçmazsa o kişi hakkında kırmızı bülten çıkartılamaz. Şahıs isterse bulunduğu ülkeden yazılı veya internet üzerinden görüntülü ifade vermeyi talep edebilir.

DAHA ÖNCE YURTDIŞINDAN İFADE VERMENİN ÖRNEĞİ VAR
Mahkemenin talebiyle bulunduğu ülkeden ifade verenler var mıydı? Evet vardı. Kentbank davasında Mustafa Süzer mahkeme salouna kurulan sinevizyon ekranı aracılığıyla ifade vermişti.

Bir başka örnek de Muhterem Fethullah Gülen hakkında 28 Şubat döneminde açılan davada yaşanmış, Hocaefendi ifadesini ABD'deki savcılık üzerinden Türkiye göndermişti.

Sonuç olarak Hocaefendi'nin İnterpol'ün kırmızı bülteniyle Türkiye getirileceğinin iddiasının gerçek olabilmesi için onun hakkında bir dava açılmış olması ve ifade vermekten kaçması gerekiyor. Daha ortada Hocaefendi hakkında açılmış hiç bir dava yokken ve onun ifade vermesi gibi bir durum sözkonusu değilken ortaya atılan kırmızı bülten safsatası tamamen kamuoyunu yanlış yönlendirmek için üretilmiş bir iddia olarak ortada duruyor.
<< Önceki Haber Kırmızı bülten hırsızlar için çıkartılır! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER