Kanaat önderlerinden çok önemli sağduyu çağrısı

Okmeydanı olaylarıyla Alevî-Sünnî gerginliği yeniden tırmandırılmak istenirken kanaat önderleri, sağduyu çağrısı yaptı.

Kanaat önderlerinden çok önemli sağduyu çağrısı

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Hortoğlu, “Alevîler sokağa çekilmeye çalışılıyor, sokağa çıkarsak biz zarar görürüz.” dedi. Çerağ Alevî Bektaşî Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Aykaş “Birlik olmazsak husumet çıkarmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz.” ifadesini kullandı.

Rıza sofrası buluşmaları yemeğinde bir araya gelen Alevi kanaat önderleri ve akademisyenler, birlik ve kardeşlik mesajı verdi. İstanbul’da bir restoranda gerçekleştirilen “Alevilik ve Bektaşilikte kadının yeri” konulu buluşmanın açılış konuşmasını Çerağ Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Avukat Gülnaz Güneş Aykaş yaptı. Okmeydanı’nda meydana gelen olaylarla Aleviler üzerinden bir çatışma çıkarılmak istendiğini söyleyen Aykaş, “Birlik olmak dirlik olmak zorundayız yoksa husumetle kontrol etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş olacağız. İnadına barış diyorum.” dedi. Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da “Alevileri sokağa çekmeye çalışıyorlar. Bizler hiçbir zaman aşırılığı değil demokrasiyi çözüm olarak gördük. Meseleyi ikna ile çözebiliriz dedik.” ifadelerini kullandı. Katılımcıların görüşleri şöyle:

Çerağ Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Gülnaz Güneş Aykaş: Son günlerde bazı siyasilerin Alevi-Sünni gerginliğini artırdığına dair endişeler var. Birlik olmak dirlik olmak zorundayız yoksa husumetle kontrol etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş olacağız. İnadına barış diyorum. Kadın olmanın en büyük gerekliliklerinden biri anne olmaktır. Avrupa’da anne olmayan bir sürü kadın var. Biz de fakir olsun, zengin olsun bir aileye çocuk geldiğinde bereketiyle geldi derler. Avrupa’da maddi zenginlik gördüm ama manevi zenginlik göremedim. Geçen sene Çek Cumhuriyeti’nde 1 evlilik yapılmış, bu cehennem değil de nedir?

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu: Zor günlerden geçiyoruz. Önce Soma’da kaybettiğimiz 301 kardeşimizi sonra Okmeydanı’nda Uğur kardeşimizin katledilişini gördük. Yüz yıldan beri bu toplum çok büyük sıkıntılar yaşadı. Demokrasi mücadeleleri, siyasi çalkantılar yaşandı. Bunlar içerisinde Alevilerin yaşadıkları daha zorlu. Her durumda Aleviler belli hadiselerin içine çekilmeye çalışıldı. Yine benzer hadiseler içindeyiz. Bu kardeşimizin (Uğur Kurt) öldürülmesi de normal olaylar değil. Sivas’ta Madımak’ta halkı galeyana getirenler kimse, bu kardeşlerimizi öldürenler aynı kişiler diye düşünüyorum. Alevileri sokağa çekmeye çalışıyorlar. Bizler hiçbir zaman aşırılığı değil demokrasiyi çözüm olarak gördük. Meseleyi ikna ile çözebiliriz, dedik. Sokaklara çıkarsak bundan biz zarar görürüz. Bunu yaparsak bunu bekleyenlerin ekmeğine yağ süreriz. Biz incinsek de incinmeyeceğiz çünkü biz bunu Peygamber Efendimiz’den öğrendik.

CHP Zeytinburnu Belediye başkan aday adayı Metin Tarhan: Toplum bir çatışma atmosferine sokuldu. Siyasetin toplumu gerdiği, çatıştırdığı bir durum ortaya konuluyor. Bu ne Anadolu’nun ruhuna ne toplumumuzun geleneklerine uygun. Çatışmacı bir kültürün reddedilmesi gerekiyor. Sayın Başbakan’a da bu anlamda çok görevler düştüğünü düşünüyorum. Toplumu germeden siyaset yapması gerekiyor. Toplumu germesinin taraf oluşturmasının hiçbir değerle bağdaşmadığına inanıyorum. Bu toplum birlik ve bütünlük içinde olmalı bunu sağlayacak da Başbakan ve siyasilerin görevi.

Bağcılar Kırklar Cemevi eski Dedesi Baki Güngör: Biz ülkemizde dirlik, birlik istiyoruz. Yeryüzünde barış içinde yaşamak istiyoruz çünkü İslam dini barış dinidir. Barış, bütün varlıklarla barış içinde yaşamaktır. Bütün varlıklar Allah’ın tecellisi ise hangi varlığı kırarsanız Allah’ı kırmış olursunuz.
<< Önceki Haber Kanaat önderlerinden çok önemli sağduyu çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER