'İsteyen ıslak imzayı bile görebilir'

Seçim sonuçlarına itirazı olana YSK Başkanı itiraz yolunu gösterdi.

'İsteyen ıslak imzayı bile görebilir'

Seçim sonuçlarında hile yapıldığı iddialarına isyan eden Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Güven önümüzdeki seçimde “İmzalı tutanakları bile artık internete tarayıp koyacağız. Sandık sonuçlarını vermekle yetinmeyeceğiz” dedi...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, hemen her seçimden sonra gündeme gelen, sonuçlara hile karıştırıldığı, seçmen olmayanlara oy kullandırtılıp, seçmen olma hakkı bulunanlara listelerde yer verilmediği iddialarına ilk kez cevap verdi. Milliyet Gazetesi’ne konuşan Güven, şunları kaydetti:

ELÇİLİKLERE SANDIK KURULACAK:
Yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanabilmesi konusu mevzuatta var. Bugüne kadar yaşama geçirilemedi. Ancak Dışişleri Bakanlığı ile konuşuyoruz. Elçiliklere sandık kurulacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması için çalışıyoruz.

BÜTÜN PARTİLERİN TEMSİLCİSİ VAR:
Seçim güvenliğine yönelik çok tartışmalar yapılıyor. Yurtdışındaki sandıklarda güvenlik olmadığı konusunda da söylentiler var. Ama bilinmeli ki sadece sandık kurulları çalışmıyor sandıklarda. Siyasi parti temsilcilerinin sandıklarda bulunma hakkı var. Bu temsilcilerin yanında sandıklar açılıyor. Bu sonuçlar onların yanında tutanağa bağlanıyor. İsterlerse o tutanakların birer örneğini de alıyorlar.

PARTİLER EŞ ZAMANLI GÖRÜYOR:
Bu tutanaklar ıslak imzalı. Bu tutanaklar, internet dışında ayrı bir sistem üzerinde birleştiriliyor. Ayrıca ıslak imzalı bütün tutanaklar da herkesin görebileceği gibi yükleniyor sisteme. Eşzamanlı olarak siyasal partiler de yüklendiği an bunu görebiliyor.

TUTANAKLAR ELEKTRONİK ORTAMDA:
Şimdi şunu da yapıyoruz. Zaten bugün sisteme girdiğinizde hangi ilçede, hangi sandıkta hangi partinin kaç oy aldığını görebiliyorsunuz. Ama buna inanmayanlar için parti temsilcileri önünde imzalanan, ıslak imzalı tutanağı da tarayıp sisteme yükleyeceğiz. Herkes o sandıkta çıkan oya bakarken o tutanağa da bakma imkanı bulacak.

BAŞKA TÜRLÜSÜ MÜMKÜN MÜ:
Böyle bir sistemde oyların başka türlü sayılması mümkün mü? Kaldı ki biz bu kararları alırken, yasal olarak 5 partinin temsilcileri de toplantılara katılıyor, kararlara katılıyor.

SİSTEM ELEKTRONİK OYLAMAYA UYGUN DEĞİL:
Sistem elektronik oylamaya uygun değil. Bu sistemde olmaz. Bu yüzden ne böyle bir çalışma yaptık ne de yasa değişmeden yapmak mümkün. Havelsan’la da böyle bir çalışma olmadı. Zaten bu sistemde nasıl yapacaksınız?

<< Önceki Haber 'İsteyen ıslak imzayı bile görebilir' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER