İkinci rüşvet soruşturmasında dehşete düşüren rakam!

Bas­kı­lar so­nu­cu savcısı de­ğiş­ti­ri­len ikin­ci bü­yük yol­suz­luk ve rüş­vet so­ruş­tur­ma­sı­na iliş­kin dos­ya­da şok suç­la­ma­lar yer alı­yor.

İkinci rüşvet soruşturmasında dehşete düşüren rakam!

  • 100 mil­yar do­lar­lık bir ka­mu za­ra­rı ve Ha­zi­ne­’nin za­ra­ra uğ­ra­tıl­dı­ğı iddia edildi.

Ulus­la­ra­ra­sı alan­da El Kai­de Te­rör Ör­gü­tü ile iliş­ki­li zan­lı olarak ka­bul edi­len Ya­sin El Ka­dı­’nın mer­ke­zin­de ol­du­ğu so­ruş­tur­ma 1.5 yıl ön­ce baş­la­tıl­dı. İs­tan­bul Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Mu­am­mer Ak­kaş ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len so­ruş­tur­mada de­va­sa bü­yük­lük­te ka­ra pa­ra ak­la­ma, rüş­vet, iha­le­ye fe­sat ka­rış­tır­ma ve yol­suz­luk fa­ali­ye­tinin or­ta­ya çık­tı­ğı be­lir­til­di. Bugün Gazetesi'nin haberine göre100 milyar do­lar­lık bü­yük­lü­ğü olan 28 önem­li iha­le ve usul­süz iş­le­me iliş­kin ta­ki­bat ya­pıl­dı­ğı öne sü­rü­lür­ken dos­ya kap­sa­mın­da 4 ba­kan­lık ile Baş­ba­kan­lık Kal­kın­ma Ajan­sı­’n­dan bir­çok şüp­he­li iş­le­min iz­le­me­ye alın­dı­ğı kay­de­dil­di. 100 mil­yar do­lar­lık bir ka­mu za­ra­rı ve hak­sız ka­zanç sağ­la­na­rak Ha­zi­ne­’nin za­ra­ra uğ­ra­tıl­dı­ğı be­lir­len­di. İş­te dos­ya­da ol­du­ğu id­di­a edi­len şok suç­la­ma­lar:

14 SAN­TRA­LE MÜ­DA­HA­LE

*İs­tan­bul Sul­tan­bey­li­’de­ki Pa­şa­köy or­man sa­ha­sın­da bu­lu­nan ma­den ara­zi­si usul­süz bir şe­kil­de fa­ali­ye­te ge­çi­ril­di. SİT ça­lış­ma­la­rı de­vam eden, do­ğal bit­ki tür­le­ri­nin bu­lun­du­ğu ve sos­yal prob­lem­le­re yol aça­ca­ğı ge­rek­çe­siy­le bu­gü­ne ka­dar izin ve­ril­me­yen ma­den ara­zi­si­ne usul­süz şe­kil­de izin ve­ril­di.

*İs­tan­bul Pen­di­k’­te­ki Üça­ğaç mev­ki­in­de bu­lu­nan ara­zi­nin Ka­dı­köy 3. İc­ra İf­las Mü­dür­lü­ğü’n­den pa­zar­lık su­re­ti ile sa­tı­şı ger­çek­leş­tiril­di. İha­le­ye çık­ma­dan ön­ce fa­son şir­ket­ler ku­rul­du. Bu şir­ket­ler­le iha­le­ye gi­ril­di. An­laş­ma­lı bir şe­kil­de ger­çek­leş­ti­ri­len iha­le­ye fe­sat ka­rış­tı­rı­la­rak ara­zi­nin ken­di­le­rin­de kal­ma­sı sağ­lan­dı.

*İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si Ray­lı Sis­tem Dai­re Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ekim ayın­da ya­pı­lan Me­ci­di­ye­köy-Mah­mut­bey Met­ro Hat­tı İha­le­si­’ne fe­sat ka­rış­tı­rıl­dı. Ba­zı fir­ma yet­ki­li­le­ri bir ara­ya ge­le­rek iha­le­de ve­ri­le­cek tek­lif­le­ri bir­lik­te ka­rar­laş­tır­dı. Böy­le­ce iha­le­ye fe­sat ka­rış­tı­rıl­dı.

*Özel­leş­ti­ril­me­si plan­la­nan 14 ter­mik san­tra­l, üst dü­zey yö­ne­ti­ci­le­rin ta­li­ma­tıy­la özel­leş­tir­me kap­sa­mın­dan çı­ka­rıl­dı. Ye­ni­len­me­si için Bosp­ho­rus 360 şir­ke­ti­ne iha­le edil­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı be­lir­len­di.

*2001 yı­lın­dan iti­ba­ren ABD, BM ve AB ta­ra­fın­dan ulus­la­ra­ra­sı alan­da El Kai­de Fi­nan­sö­rü ol­du­ğu ge­rek­çe­siy­le ara­nan ve mal­var­lı­ğı don­du­ru­lan Ya­sin El Ka­dı­’nın Tür­ki­ye­’de bir fi­nans ku­ru­lu­şu ile bü­yük bir mar­ket­ler zin­ci­ri­nin giz­li or­ta­ğı ol­du­ğu tes­pit edil­di. Ya­sin El Ka­dı­’nın, aran­dı­ğı dö­nem­de An­ka­ra­’da­ki üst dü­zey isim­le­rin ini­si­ya­ti­fiy­le Tür­ki­ye­’nin de ta­raf ol­du­ğu ulus­la­ra­ra­sı yap­tı­rım­la­ra ay­kı­rı ola­rak, Tür­ki­ye­’ye de­fa­lar­ca gel­di­ği be­lir­len­di.

*Ka­ra­yol­la­rı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün 03 Ara­lık 2013 ta­ri­hin­de Vi­ran­şe­hir-Kı­zıl­te­pe­’de ya­pı­lan yol iha­le­sin­de yak­la­şık 112 mil­yon li­ra­lık ma­li­yet fi­ya­tı­ iha­le­den ön­ce öğ­re­nil­di. Ve iha­le­ye fe­sat ka­rış­tı­rıl­dı.

<< Önceki Haber İkinci rüşvet soruşturmasında dehşete düşüren rakam! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER