Hukukçulara göre bu adım sistemi tamamen kilitleyecek!

Hükümet, şimdi de kolluk amirlerinin soruşturulması yetkisini HSYK'dan alıp, Adalet Bakanlığı'na devretmek için düğmeye bastı.

Adli Kolluk Yönetmeliği sil baştan

Yasal değişiklik yapılırsa, hükümet sadece istediği soruşturmaya izin verecek. Kolluk amiri yasalara aykırı davransa bile Adalet Bakanlığı izin vermezse soruşturma yapılamayacak.  

Adli kolluk yönetmeliği bir kez daha gündemde. Hükümet bu sefer yasal bir düzenleme ile kolluk amirlerini koruma altına almaya hazırlanıyor. Yasal düzenleme yapılırsa hükümet istediği kolluk amiri hakkında soruşturma izni verecek. İstemezse soruşturma açılamayacak. 

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne Selami Altınok getirilmişti. Soruşturma devam ederken Altınok, savcılıktan gelen talimatları yerine getirmedi. Soruşturma kilitlendi. 

Daha önce benzeri görülmeyen bu gelişme üzerine HSYK durumu masaya yatırdı ve soruşturmaya engel olmak iddiasıyla Altınok hakkında inceleme yapılmasını kararlaştırdı. Ne var ki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, incelemeye izin vermeyeceğini açıkladı. 

Benzer bir durum yaşamak istemeyen hükümet, yasal düzenleme için kolları sıvadı. CMK'nın 161'inci maddesinde yapılacak değişiklikle HSYK'nın adli kolluk amirlerini soruşturma yetkisi alınacak ve Adalet Bakanlığı'na verilecek. 

Hukuk çevrelerine göre bu adım yargıyı tamamen kilitleyecek. Çünkü Planlanan değişiklik hayata geçerse görevini yerine getirmeyen adli kolluk görevlileri ile en üst dereceli kolluk amirlerinin soruşturulmasında Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması şartı olacak. Bu da adli kolluk amirlerine hükümetin koruma kalkanı getirmesi anlamına geliyor.
<< Önceki Haber Hukukçulara göre bu adım sistemi tamamen kilitleyecek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER