Hem çok tehlikeli hem de büyük yolsuzluk

Tuzla'da yapılacak tersane inşaatı için ihale alan firmanın, denizi sağlam kayaçlar yerine inşaat hafriyatıyla doldurduğu, bu yolla hem çürük bir marina inşa ettiği, hem çevreye zarar verdiği hem de yolsuzluk yaptığı ortaya çıktı.

Hem çok tehlikeli hem de büyük yolsuzluk

Denize hafriyat dökülmesi yasak olmasına rağmen, her gün yüzlerce hafriyat kamyonunun yükünü denize boşaltan firmanın kamyon başına 190 TL aldığı, bu yolla toplam 6,5 milyonluk haksız kazanç elde edildiği belirlendi

Tuzla’da yapılacak olan tersane bölgesi için ihale alan firmanın denizi sağlam kayaçlar yerine inşaat hafriyatıyla doldurduğu ortaya çıktı. Firma bu sayede hem dolgu taşına para vermemiş oluyor hem de kamyon başına dökülen hafriyat için para alıyor. Firmanın yüksek kâr elde etmek için yaptığı bu işlem sonucunda denizin içeriğinde ne olduğu belli olmayan atıklar ile doldurulduğu için kirliliği arttırırken, sağlam olmayan bir dolgu alanı oluştu.

İstanbul Tuzla’da denizi doldurarak yapılacak olan tersane bölgesi iskele yapım işi, Ulaştırma Bakanlığı Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında Dalsan Liman İnşaat Şirketi’ne verildi. Yap- işlet- devret modeliyle yapılan iş tamamlandığında tersane satıldığında yüzde 40’ını devlet geri kalanını ise Dalsan şirketi alacak. Verilen süre içerisinde firma işi tamamlamadığı için geçtiğimiz yıl iş durmuştu. Ancak şirketi, H.N.T İnşaat ve Madencilik firmasıyla ortak oldu ve yapılan yazışmalar sonucu ek süre alarak 6 ay önce dolgu işine tekrar başladı.

SÖZLEŞMEDE HAFRİYAT DOLDURMAK YASAK

Şirketin işi alırken yaptığı sözleşmede alanın kesinlikle hafriyat, toprak gibi deniz suyunda çözülen malzemelerle dolduramayacağı sadece sağlamlık ve aşınma deneyi sonucunda yeterlilik gösteren kayaların kullanılması gerekiyordu.
Firma, gerekli olan sağlam taşlar Ataşehir’de yapılan İstanbul Finans Merkezi’nin temelinden de çıktığı için bu bölgeden taş alacağına dair izin almış. Ancak firma bu taşları taş ocağından alması gerekirken Anadolu Yakası bölgesinde bulunan hafriyat kamyonlarından temin ediyor. İçerisinde her türlü çöp, demir, toprak ve atığın olduğu yüzlerce kamyon hafriyat denize boşaltılıyor.

HER KAMYONDAN PARA KAZANIYOR

İnşaat hafriyatlarının sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSTAÇ’ın gösterdiği alanlara dökülmesi gerekiyor. İSTAÇ bir kamyonun hafriyatının boşaltılması için ortalama 170 lira para alıyor. Dalsan firması da bu döküm için kamyonlardan 190 lira para istiyor. Kamyoncular İSTAÇ’ın döküm alanları yerine şehir merkezine daha yakın olan tersaneyi tercih ediyorlar. Firma bu sayede hem alması gereken dolgu taşlarına ücret ödememiş oluyor hem de hafriyat dökümü her kamyondan ayrı para kazanıyor.

6.5 MİLYONLUK VURGUN

Bölgede bulunan başka tersane çalışanları alana günlük 700 kamyona yakın hafriyat geldiğini dile getirdi. Ulaştırma Bakanlığı Tuzla Liman İşletmesi’nin hemen yanındaki bu alanda daha önceden denize hafriyat döktüğü için kesilmiş cezalarının olduğunu dile getiren komşu tersane çalışanları şunları aktardı: “Denizin içerisine bir kamyon bile hafriyat dökülmesi kesinlikle yasak. Burasının ihalesi 450 bin metreküp dolgu alanı üzerinden yapıldı. Bir kamyon ortalama 13 metreküp hafriyat alıyor. Bu alana günde 700 kamyon hafriyat boşaltıyor. Bu da günlük 9 bin metreküp hafriyat eder. Zaten artık buradakilerin derdi tersane yapmak değil. Hafriyat işinden buradan çok büyük paralar kazandıkları için gemilerle denizin kıyıdan daha uzak noktalarına da geceleri hafriyat döküyorlar. Buraya yetkililer denetlemeye geldiğinde ise toprağın üzerine asıl koymaları gereken taşlardan koyuyorlar. Buraya bir sondaj çalışması yapılırsa tüm gerçekler ortaya çıkar.” Firmanın sadece hafriyat döken kamyonlardan 6.5 milyon TL’yi aşan bir kâr elde ediyor ve dolgu taşına para vermemiş oluyor.

BİLLUR ÖZGÜL - TARAF
<< Önceki Haber Hem çok tehlikeli hem de büyük yolsuzluk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER