Haydi vapurumuzu seçelim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç çevresi ve İstanbul Boğazı'nda kullanılmak üzere tasarlanan 8 vapur arasından birinin İstanbullular tarafından seçilmesine yönelik oylama sür

Haydi vapurumuzu seçelim

İstanbul Deniz Otobüsleri tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlatılan 8 vapur tasarımının tanıtımı ve oylama sürecinin başlatılması amacıyla İstanbul Modern Cafe'de bir toplantı düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş "Gemi İnşaat Fakültesi ile yapılan çalışmalar sonucunda, 8 ayrı vapur tasarımı yapıldı. Vapurların alt bölümü manevra kabiliyetine göre dizayn edildi. Ön tarafında pervane olacak. Güvenlik ve konfor dikkate alındı. Açıkta oturma özelliği olacak. Çevresel duyarlılığı ve engellilerin rahatlıkla binebileceği şekilde düzenlendi. Haliç çevresinde ve Boğaz'da hizmet verecek vapurlar, bizi yansıtan, geçmişi geleceğe taşıyacak bir form olsun, İstanbullular tarafından belirlensin istedik. İstanbullular'ın karar vereceği görsel ve estetik boyutta olacak. Renkleriyle görüntüsüyle kararını verecek. Teknik özelliklerine bilim adamları karar verdi. Bu amaçla bugün başlattığımız oylama 2 ay sürecek. 24 Haziran'da son değerlendirme yapılacak. Böylece İstanbul'un simgesi haline gelmiş, boğazda martı gibi süzülen bu gemiler, İstanbullular'ın hizmetinde olacak. Bu tercih ile İstanbullular sadece gemilerini seçmeyecek, gelecek nesillere de bu gemileri armağan edecekler.'' Topbaş, tercihlerin ardından beşerli gruplar halinde ihaleye çıkılacağını ve ilk 5 vapurun 2007'nin ortalarında hizmete gireceğini bildirdi. Yerli tersanede üretilecek ve 1500 yolcu kapasitesine sahip olacak vapurların zamandan yüzde 40 tasarruf sağlayacağını kaydeden Topbaş, böylece yarım saatlik bir ulaşım süresinin 12 dakika daha kısalacağını söyledi. Topbaş, nostalji amacıyla 2 tane de yandan çarklı gemi satın alacaklarını bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, konuşmasının ardındanmodellerin tanıtıldığı kitapta yer alan formdaki gemi modellerinden birini işaretleyerek ilk tercih oyunu kullandı. İstanbullular istedikleri vapur modellerini seçmek için Büyükşehir Belediyesi'nin ''www.ibb.gov.tr'', İDO'nun ''www.ido.com.tr'' internet sitesine girerek oy kullanabilecek veya vapur iskeleleri, metro istasyonları ve alışveriş merkezlerinde dağıtılacak kitapçıklardaki formlar doldurularak oy kutularına atabilecekler. Gemilerin boyu 59, eni 11 metre olacak, 16 deniz mili hıza sahip olacak.
İstanbulluları bir kıtadan diğerine taşıyacak olan 8 yeni vapur modelleri 1500 yolcu kapasiteli. Modellerin özellikleri şöyle;

Model 1: 20. yüzyıl başı Osmanlı gemisi. Klasik şehirhatları bacası,balta burun. Üst, ön ve arka yolcu güverteleri büyük oranda açık. Alt balkonlar mevcut. Köprü güvertede tente ve oturma yerleri bulunuyor.
Model 2: Klasik şehir hatları bacası. Klasik, ahşap çalışılmış, balta burun. Üst, ön ve arka yolcu güverteleri büyük oranda açık. Alt balkonlar mevcut. Köprü güvertede tente öve oturma yeri var.
Model 3: Günümüz şehir hatları formunda. Klasik şehir hatları bacası. Büyük oranda açık güverteli. Alt balkonlar mevcut. Salonlardaki yolcu görüşü mükemmel seviyede. Köprü güvertede tente ve oturma yeri var.
Model 4: Günümüz şehir hatları bacası ve günümüz şehir hatları formunda. Köprü güvertesinde tente, üst, ön ve arka güvertede oturma yerleri var. Alt balkonlar mevcut.
Model 5: Günümüz şehir hatları bacası. Üst güvertede balkon mevut, ön ve arka kısmında oturma yerleri var. Yolcu salonlarında üst seviyede görüş hakimiyeti mevcut. Köprü güvertede tente ve oturma yerleri var. Alt balkonu yok.
Model 6: Alternatif köprü üstü ve baca dizaynı. Alt balkonlar mevcut. Üst güvertedeki ön ve arka kısımlarda açık oturma yerleri var. Salonlarda denize hakimiyet, görüş üst seviyede.
Model 7: Alternatif dizayn. Alternatif baca dizaynı. Balkon yok, Üst, arka ve köprü güvertede açık oturma yerleri var.
Model 8: Modern dizayn, günümüz şehir hatları bacası. Arka kısımdaki tüm güvertelerde açık oturma yeri var. Alt balkon mevcut ve buraya oturanlar salondaki yolcuların görüşünü bozmayacak.
<< Önceki Haber Haydi vapurumuzu seçelim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER