Hangi balık hangi mevsimde yenir?

Her güzelin bir kusuru vardır elbet. Geçici de olsa bıraktığı kokuya aldırmayın.

Hangi balık hangi mevsimde yenir?

Her güzelin bir kusuru vardır elbet. Geçici de olsa bıraktığı kokuya aldırmayın. “Vira bismillah” diyerek açın mutfaklarınızı balığa. Kızartması, buğulaması, ızgarası... Tercih sizin.

EYLÜL SADECE SONBAHARIN DEĞİL BALIĞIN DA HABERCİSİ

Sevenleri bilir, eylül sadece sonbaharın değil balık mevsiminin de habercisidir. Hem bunaltıcı sıcak havanın hem de dip balıklarının yumurtalarını dökmesi ve dağınık halde bulunmasından olsa gerek yazın pek balık tüketilmiyor. Uzmanların haftada mutlaka 1-2 kez tüketilmesini salık verdiği son derece sağlıklı bu besin konusunda oldukça şanslı bir ülkede yaşıyoruz. Üç deniz iki boğaz ile envaiçeşit balık fink atıyor sularımızda.

'BELLİ AYLARDA BELLİ BALIKLAR DAHA LEZZETLİ'

Bazı türleri her mevsim tüketebiliyorsak da her balığın lezzetine lezzet kattığı belli aylar var. Peki hangi balık hangi mevsimde bol bulunur, sonbaharın en lezzetli balığı nedir ve bu mevsimde hangi balıkları tüketmeli? Hazır av yasakları da kalkmışken tek yapmanız gereken mevsim balığını seçmek ‘vira bismillah’ diyerek mutfağınızdan mis gibi balık kokuları yükseltmek. Bu ayın yıldızı istavrit. Bol istavritli bir eylül geçirmeniz dileğiyle...

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

* Göz bebekleri dışa doğru bombeli balık tazedir. Bayat balığın ise göz bebekleri çökmüş gözleri mat ve donuktur.

* Solungaçları kırmızı ise taze, kiremit rengi ise bayattır.

* Balığın üzerine elinizi bastırıp sonrasında çektiğinizde balıkta herhangi bir iz oluşmuyorsa balık tazedir. Oysa bayat balıkta üzerine bastırıp, elinizi çektiğinizde balığın eski şekline dönmediğini göreceksiniz.

* Taze balığın pulları vücuduna yapışıktır. Yani elinizi balığın üzerinde gezdirdiğinizde pulları elinize geliyor fakat dökülmüyorsa balık tazedir.

* Balık alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de kokusu. Taze balıkta sadece hafif bir deniz kokusu olur. Balık beklemiş ise kokusu artmış ve ağırdır. Bu açıdan satın alırken, satış izni olan balıkçılardan almaya dikkat edilmeli.

Gelelim balık mevsimlerine; hep merak ederiz ya hangi ay hangi balığı yemeliyiz. Yüce yaratıcı insanoğluna her türlü nimeti verirken yine insanın kendi iyiliği için belirli bir düzende vermiştir. İşte sizin için Zaman'dan Reyhan Gül'ün hazırladığı aylık bazda lezzetine doyamayacağınız balıklar:

HANGİ MEVSİM HANGİ BALIK YENMELİ

OCAK: Tatlısı bile yapılan Karadeniz’in yıldızı hamsi bu ayın gözdesi. Zira bu ayda tam yağlı durumda oluyor. Nispeten kefal de. Yanı sıra uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini koruyor. Çinekop, kofana, mezgit de rahatlıkla bulabilirsiniz. Tekir ve kırlangıç da tavsiye ediliyor.

ŞUBAT: Kalkan ve tekirin sahneye çıktığı ay. Gümüş de tavsiye ediliyor. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlıyor.

MART: Kefal, levrek ve kalkanın lezzetine lezzet kattığı zaman. Uskumru çiroz olma yolunda ilerleyedursun siz şimdilik tavası ve pilakisiyle yetinin. Mart ayrıcı, Gümüş balığının da bollaştığı dönem.

NİSAN:
Kalkan bu ayın da favori balıklarından. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yine bol oluyor.

MAYIS: Levrek, barbun, tekir, iskorpit lezzetiyle masalarınızı şenlendirecek. Fakat bu mevsimde dil balığının tadına doyamayacaksınız. Özellikle de şişte yapılmışsa.

HAZİRAN:
Bu ayda balığa biraz mola verin zira balıkçılık açısından verimsiz bir dönem. Balıktan ziyade deniz ürünlerini tüketebilirsiniz. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunsa da epey pahalı.

TEMMUZ: Sardalyanın tüm balıkları elinin tersiyle bir kenara ittiği bir ay. Kolyoz, istavrit, uskumru ise daha çok tava ve haşlama yapmaya uygun halde.

AĞUSTOS: Çingene palamudu mevsime merhaba diyedursun sardalya en lezzetli zamanıyla damaklarınız şenlendirecek, kılıç balığı ise parmaklarını yedirtecek.

EYLÜL:
Haydi vira bismillah! Kalksın balık yasağı, yaşasın istavrit dönemi. Sardalya ve kılıç lezzetli, palamut ise iri oluyor. Lüfer severler biraz daha sabredin zira lüfer bu dönem biraz cep yakıyor.

EKİM: Balığın bereketlenmeye başladığı dönem. Lüfer çok lezzetli, istavrit yağına yağ katmış, palamut ise bolca çıkıyor. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, torik ve izmarit de tercih edilebilir.

KASIM: Uskumru ve pisinin en nefis olduğu, torik akışının başladığı ay.

ARALIK:
Uskumru, lüfer, palamut ve torik epey büyümüş ve lezzetlenmiş oluyor. Bu yüzden her şekilde pişirilebilir. Hamsinin en çıtır zamanı. Tekirin de bereketli ayı.

ZAMAN
<< Önceki Haber Hangi balık hangi mevsimde yenir? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER