Görevden almalarla ilgili önemli detay!

Yolsuzluk operasyonunda yerleri değiştirilen emniyet yetkililerinin, 60 gün içinde başvurmaları halinde, göreve iade hakkına sahip oldukları belirtildi.

Görevden almalarla ilgili önemli detay!

  • 60 gün içinde açılacak davada, kararın 30 gün içinde yerine getirilmesi gerekiyor.
  • Hukukçulara göre görevden almalar hukuk kurallarına aykırı.
  • Görevden almalarda takdir yetkisinin sınırının aşıldığı belirtildi.

Mevzuatın dışına çıkmayan emniyet güçlerinin görevden alınmasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ender Ethem Atay, “60 gün içerisinde açılacak davada mahkeme yürütmeyi durdurursa, kararın 30 gün içinde yerine getirilmesi gerekir.” dedi. İdare Hukukçusu Süleyman Sallı da, emniyet teşkilatındaki görevden almaların hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Zaman gazetesinin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Emniyet’te başlatılan tasfiyeler hukukçuların tepkisini çekti. Yapılan işlemlerin kanuna aykırı olduğunu vurgulayan hukukçular, mağdur kamu görevlilerinin 60 gün içerisinde yargıya başvurabileceğini belirtiyor. İdare mahkemelerinde açılacak davalar sonucunda yürütmeyi durdurma ve göreve iade kararlarının çıkacağını düşünüyorlar. 

Hukukçuların konuyla ilgili görüşleri özetle şöyle:

Prof. Dr. Ender Ethem Atay (Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi); İşlemlerin hangi gerekçeyle yapıldığı önemli. İlgililer, görevlerini yerine getirmek amacıyla kanunun kendisine tanıdığı yetkiyi kullanmak suretiyle böyle bir operasyonu yapmışlar ise hükümetin belirli kanadında olan kişilere dokunduğundan dolayı görevden alması bu hukuka aykırıdır. Cezalandırma anlamında yer değiştirmeleri bir hukuk devletinde kabul edilemez. Bu kişiler, 60 gün içerisinde açılacak davada, görevden alınma işlemi ile birlikte yürütmeyi durdurmasını da talep edebilir. Mahkeme, bu talebi kabul ederse verilecek kararın hükümet tarafından 30 gün içinde yerine getirilmesi gerekir.

Prof. Dr. Nusret İlker Çolak (Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi); Basına yansıyan bilgiler doğruysa, görevden almaların yasal dayanağı yok; hukuka aykırıdır. Kolluk görevini yerine getiren polislerin sorumlulukları sadece savcıya karşıdır. ‘Savcıya karşı görevini yasadaki hükümler çerçevesinde yerine getirdi’ diye görevi kötüye kullanma soruşturması açılamaz. Polisler, idarenin takdir yetkisinin keyfi kullanıldığını düşünüyorsa doğrudan iptal davası açabilir. Görevden almayla beraber, görev yerini değiştirme konusunda da haklı bir gerekçe olması gerekiyor. Yani idare, gerekliliğin ne olduğunu mahkemede ispat etmeli.

Süleyman Sallı (İdare hukukçusu): Burada idarenin yapmış olduğu eylem ve işlemler ne yazık ki keyfidir, takdir yetkisinin sınırları aşılmıştır. İdare mahkemelerinde yürütmeyi durdurmalı olarak, 60 gün içerisinde açılacak davalarla tekrar eski göreve dönme imkanı bulunuyor. İdare hukukunda ‘takdir yetkisi’ denen bir husus var. Bu yetki keyfi, sınırsız, kötü niyetli ve amacı dışında kullanılamaz. Bu davaları açacak arkadaşların, idare mahkemelerinden en kısa sürede yürütmeyi durdurma kararları alacaklarına kanaatim tamdır.

<< Önceki Haber Görevden almalarla ilgili önemli detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER