Google'dan Piri Reis'e özel logo

Google, denizci ve haritacı Piri Reis'e özel logo hazırladı.

Google'dan Piri Reis'e özel logo

Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google ana sayfasındaki ''doodle'' olarak adlandırılan logoda, Piri  Reis'in Güney Amerika'yı gösteren dünyaca ünlü haritasına yer veriliyor.
         
UNESCO 2013'ü, Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500'ncü yılı ilan  etmişti.
         
Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere,  kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek,  dikkati çekmeyi amaçlıyor.
         
İnternet kullanıcıları, özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne,  kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.

Piri Reis haritası nerede?

1513 yılında Osmanlı Amirali Piri Reis tarafından çizilmiş olan Piri Reis Haritası'nın İstanbul’da Topkapı Sarayı'nda muhafaza edildiği biliniyor. Fakat "Piri Reis Haritası’nın Şifresi’ adlı kitabın yazarı Metin Soylu haritaya dair ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. İşte Soylu'nun çok konuşulacak iddiası:

"Piri Reis’in haritası 9.11.1929 tarihinde Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nde bulundu. Üzerinde ekmek kırıntıları olduğu görüldü. Demek ki birileri, zamanında bu haritayı sofra örtüsü olarak kullanmış. Harita 1513 yılında deri üzerine çizilmiş. O tarihten, bulunduğu 1929 yılına kadar aradan 416 sene geçmiş. Onca zaman içinde aslı yıpranmamış. Yıpransa ‘Muhteşem Süleyman Sergisi’ için Amerika’ya gönderilmez ve bir yıl boyunca oradaki çeşitli eyaletlerde sergilenmezdi. Hatta ardından da İngiltere ve Almanya’da sergilendi. Harita, 1988 yılında Türkiye’ye geri getirildiyse aradan geçen 25 yıllık kısa zaman diliminde nasıl yıpranmış olabilir? 1998, 2005 ve 2012 yıllarında Topkapı Sarayı neden bana hep ‘yıprandığı için depoya kaldırıldığını’ söyledi? 475 yıldır yıpranmayan, hatta sofra örtüsü olarak kullanılacak kadar sağlam olan Piri Reis Haritası 25 yılda bir anda nasıl yıpranıverdi?

Dünya Piri Reis Yılı başladı. Geçtiğimiz Ocak ayından beri sabırla bekledim ama harita sarayda sergilenmedi. Ben de tepki gösterdim. Bunun üzerine Topkapı Sarayı 23 Ocak-11 Şubat 2013 tarihleri arasında, topu topu 20 günlüğüne bir haritayı kamuoyuna açtı. Süre bitince de kaldırıldı ve yine depoya kondu. Sergilenen eser, 500 yıl önce çizilmiş Piri Reis Haritası değil. Orijinal eser, herhalde hâlâ Amerika’da. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e bir mektup yazdım. Kendisinin duyarlı davranacağını ve olayın perde arkasının araştırılması için talimat vereceğine gönülden inanıyorum."
<< Önceki Haber Google'dan Piri Reis'e özel logo Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER