Gezi eylemleri soruşturmasında takipsizlik

Gezi eylemleri soruşturmasında onlarca kişiye takipsizlik kararı çıktı. Gerekçesi ise: Demokratik hak..

Gezi eylemleri soruşturmasında takipsizlik

Taksim'deki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 74 kişi hakkındaki soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Arslan, bu kişilerin demokratik haklarını kullandıklarını gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Hüseyin Arslan, Taksim Gezi Parkı olaylarının başladığı hafta, 31 Mayıs 3013 günü, Taksim civarında polislerce gözaltına alınan 74 kişiyle ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Soruşturma kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden savcılığa ulaşan bir yazıda, "Gözaltına alınan şahıslar, Taksim'e gezmeye gelen şahıslar da olabilir." ifadesine yer verildi.

Savcı Arslan'ın, emniyetten savcılığa gelen yazı üzerine, emniyete bir yazı daha yazarak şüphelilerden hangisinin Taksim'e gezmeye geldiğinin, hangisinin olaylar için geldiğinin, belge ve  görüntülerle tasnif edilerek savcılığa gönderilmesini istedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından Aralık ayında verilen cevapta, 74 kişinin yaşanan olaylara karıştıklarına dair herhangi bir irtibat ve delilin bulunamadığı bilgisi verildi. Şüphelilerden sadece sadece birisinin, 'Yapılacak olan basın açıklamasını dinlemeye gittiği' şeklinde beyanda bulunduğu ve 2 kişinin de, "Demokratik tepkimizi göstermek için Gezi Parkı'na gittik." dedikleri belirtildi. Savcılık delil bulunmadığı gerekçesiyle diğer 71 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

Olaylar sırasında elde edilen görüntülere göre takipsizlik kararı verilen bu 71 kişinin ellerinde süt, Türk kahvesi, poşet, ekmek ve poşet gibi malzemeler olduğunu belirten savcılık, bunların delil olamayacağını da değerlendirdi.

Diğer 3 kişiyle ilgili de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Fransa ve Türkiye aleyhine olan kararları örnek gösterilen takipsizlik kararında, 3 şüphelinin demokratik haklarını kullandıkları ve saldırgan eylemlerde bulunduklarına ilişkin delil bulunmadığı belirtildi. Ayrıca Taksim Gezi Parkı projesinin hukuka aykırılığının da, İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından "projenin iptal edilmesi" yönünde 6 Haziran 2013'de karara bağlandığı anlatıldı. Savcı Arslan, bu açıklamaların ardından 3 şüpheli hakkında da ayrıca takipsizlik kararı verdi.

Savcı Hüseyin Arslan, daha önce de sanatçı Mehmet Ali Alabora'ya yönelik soruşturmada buna benzer gerekçelerle takipsizlik kararı vermişti.

CİHAN

<< Önceki Haber Gezi eylemleri soruşturmasında takipsizlik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER