Gerginlik nedeniyle YAŞ'ta bu karar alındı!

2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi’nin tecrübesi nedeniyle yerinde kalması istendi

Gerginlik nedeniyle YAŞ'ta bu karar alındı!

  • Sınırdaki gerginlik nedeniyle Org. Galip Mendi’nin  yerinde kalması istendi
  • Korg. Salih Zeki Çolak ile Korg. Yaşar Güler, orgeneralliğe terfi etti.
  • Tutuklu komutanlar ise emekliye sevk  edilecek.

Suriye sınırından sorumlu 2. Ordu Komutanı Org. Mendi’nin bölgedeki hassasiyet ve tecrübesi nedeniyle yerinde kalması istendi. İsteğe Gül de olumlu görüş bildirdi.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Yüksek Askeri Şura toplantısının ikinci gününde Kara Kuvvetleri’nde orgeneralliğe yükselen iki isim belli oldu. Edinilen bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. Salih Zeki Çolak ile Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korg. Yaşar Güler, orgeneralliğe terfi etti.

Suriye sınırından sorumlu 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi’nin, bölgedeki hassasiyet nedeniyle yerinde kaldığı öğrenildi. Org. Mendi’nin yerinde kalmasında bölge tecrübesi de dikkate alınarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de olumlu görüş bildirdiği öğrenildi. Dört yıl rütbede bekleme süresini dolduran tutuklu komutanlar ise geçen yıl olduğu gibi emekliye sevk  edilecek.

Teamüller ve Kalyoncu

Kulislere yayılan “teamüller işleyecek” bilgisi doğru çıkarsa, Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturacak. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ise 2015 yılına kadar görevini sürdürecek. Ardından Org. Kalyoncu, Genelkurmay Başkanı olacak ve 2017 yılına kadar bu görevi sürdürecek.

Teammüllere göre, Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna en kıdemli orgeneral olan 1. Ordu Komutanı Yalçın Ataman’ın atanması bekleniyor. Ancak, Ataman’ın adı 28 Şubat soruşturmasına girdi. Hükümetin bu nedenle Org. Ataman’ın, Jandarma’ya atanmasına sıcak bakmadığı, Org. Özel’in bu koltuk için başka isimleri gündeme getirdiği iddia ediliyor. Sunulan isimler arasında öncelik sırasına göre 3. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar ve EDOK Komutanı Servet Yörük’ün bulunduğu iddia ediliyor.

Kararlar bugün açıklanıyor

Şura’da terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyor. Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılacak personelin durumları ile TSK’yı ilgilendiren diğer konular da toplantıda görüşülüyor. Şura ayrıca harbe hazırlık durumu ve başta Suriye sınırı olmak üzere bölgesel konuları da masaya yatırdı. Suriye sınırındaki son gelişmeler ve alınan önlemler ile riskler Şura üyeleri tarafından değerlendirildi. YAŞ toplantıları bugün son bulacak. Kararlar, öğleden sonra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Org. Özel tarafından Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına sunulduktan sonra açıklanacak.
<< Önceki Haber Gerginlik nedeniyle YAŞ'ta bu karar alındı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER