Evli çiftlerin gözden kaçırdığı önemli detay!

Samanyoluhaber.com yazarı Arif Özutku, evlilikle ilgili önemli tespitlerini kaleme aldı

Evli çiftlerin gözden kaçırdığı önemli detay!

Yazısında, evliliğin de pekçok somut şey gibi zamanla yıprandığının altını çizen Samanyoluhaber.com Yazarı Arif Özutku, evliliğin de yıpranan yerlerinin tamir edilmesi gerektiğini ifade etti.

İşte 'Evliliğinizi hiç bakıma aldınız mı' başlıklı o köşe yazısı
:

Avrupa’yı iyi bilen bir arkadaşım pek çok Avrupa devletinde belli bir yaştan sonra checkup dediğimiz tam sağlık bakımlarının devlet tarafından ücretsiz yapıldığını hatta bazı ülkelerde bu sağlık bakımların mecburi hale geldiğini söylemişti. Devletler insanlar hastalığa yakalanıp maraz ilerledikten sonra daha çok masraf yapmak durumunda kalmamak için erken teşhisle yapılabilecek muhtemel masrafların önüne geçmeyi bu yolla hedefliyor diye anlatmıştı. Hanımların da bir kısım ziynet eşyalarını belli bir süre kullandıktan sonra parlaklığını kaybettiği düşüncesiyle kuyumculara gönderip eski haline gelmesi için gerekli bakımı yaptırdıkları hepimizin malumudur.

Dönemsel bakımları tarihi mekânlarda da görmek mümkündür. Önemli tarihi eserler yıkılma tehlikesine karşın belli zaman dilimlerinde kapatılıp uzmanlarca içerisindeki aksaklıklar tespit edilip giderilmeye çalışılır. Tarihi mirası koruma adına ilgili ülke tarafından bakımı yapılamayan bir kısım tarihi mekânlar değerine binaen uluslararası teşkilatlarca restore edildiği de olur. Meselemiz ister insan sağlığı, ister devletlerin parası, ister arabamız, ister mücevherlerimiz, ister tarihi mekânlarımız olsun demek ki bunlar sahipleri açısından kıymet arz ediyor ki sorumluları değerli olduklarını düşünmüş oldukları bu kıymetleri mutlaka dönemsel bakımlara alarak muhafaza etme çabasındalar.

Sadece Somut Olgular Mı Yıpranır?

Peki, sadece somut varlıklar mı yıpranır ve bakıma muhtaçtırlar? Soyut olguların da somutlar kadar kıymeti yok mudur? Elbette soyut olgular da yıpranma riski taşırlar ve kıymet ifade ederler. Hatta soyut olgular hayatımızın en kolay yıpranan ve en çok kıymet ifade eden unsurlarıdırlar. Bu yüzden onlar da dönem dönem taşıdığı değere binaen sahipleri tarafından gözden geçirilmek üzere bakıma alınmak zorundadır. Zira zaman bir törpü gibi sahip olduğu yıpratıcı tesiri maddi ve manevi bütün olguların üzerinde ziyadesiyle hissettirmektedir. Soyut olgular da kendilerine gerekli bakım gösterildiğinde eski hallerini alırken gösterilmediğinde değer kaybederler. Onlar da binalar, arabalar, ziynet eşyaları gibi hayatımızda sahip olduğu fonksiyonunu eda etmeye devam edeceklerse dönemsel bakımlara şiddetle ihtiyaç duyarlar.

Soyut olguların başında evlilik ve mutluluk kavramları gelmektedir. Evlenmeden hemen önce ve evlendikten hemen sonra çiftlerin sahip oldukları o büyük heyecan ve şevk zamanla kendisini sıradanlığa teslim edebilir. Benim eşim yedi milyardan biri, onun bir benzeri diğer insanlar arasında katiyen yok diye düşünen ve bu duygularla evlenen insanlar zamanla oldukça sıradan bir insanla evlenmiş oldukları kanaatine sahip olabilirler. Ne olmuştur ki evlenen ve evlenilen kişi aynı kişi olduğu halde duygu ve düşünceler bu kadar birbirinden farklı şekillere bürünmüştür? Acaba eşlerin gerçek duyguları hangileridir?

Olan şey şudur: Olgular kişinin dünyasında tulu etmeye başladığı günden bu yana üzerinden belli bir zaman geçmiş, yani yola çıkalı bir hayli vakit olmuştur. Evliliklerin geçen bu süre içerisinde bakımları yapılamamıştır. Dolayısıyla insanlar evlendikleri zaman sahip oldukları olumlu duygu yoğunluğunu artırmak bir yana zaman ve hadiselerin yıpratıcılığıyla bu duyguları tüketmiş hatta evliliği ayakta tutan bir kısım duyguların seviyelerini riskli düzey dediğimiz çizginin de altına düşürmüştür. Maalesef ibre kırmızı çizginin altına indiği andan itibaren evlilik için tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Çiftler bu riskli dönemde evliliklerinin kendi dünyalarında ne mana ifade ettiğini karşılıklı olarak sorgulamaya başlamışlardır.

Bakıma alınan evliliklerde gerekli tadilat mantık olarak tarihi binaların restorasyonunda yapılan çalışmalarla aynıdır. Nasıl tarihi camiler, tiyatrolar ve saraylar bir süre sonra periyodik bakımlara alındıklarında binanın tamamı değil de yıpranan bölümleri tamir edilip, tamamen deforme olmuş kısımları ki bunların sayısı çok olmaz yeni parçalarla değiştirilir. Evlilikte de aynı şekilde yara almış, yıpranmış duygular tamir edilip eski haline getirilir ve tamamen ölmüş duygular var ise bu duygulara tekrar hayat kazandıracak çalışmalar yapılmalıdır.

Gelecek Yazı : Evlilik Bakım Nasıl Yapılır?
<< Önceki Haber Evli çiftlerin gözden kaçırdığı önemli detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER