Esed'e silah desteği veren ikinci ülke bakın kim çıktı!

Rusya'nın S-300 füzeleriyle nefes aldırdığı Esed rejimine İran'ın da İnsansız Hava Araçları'yla destek verdiği ortaya çıktı.

Esed'e silah desteği veren ikinci ülke bakın kim çıktı!

  • Esed rejimine İran'ın da İnsansız Hava Araçları'yla destek verdiği ortaya çıktı. 
  • Rusya Kusayr tasarısını da bloke etti
Esed İran İHA'sıyla vuruyor

Tahran'ın sağladığı İHA desteği ve ileri teknoloji cihazlarla muhaliflere nokta atışı yapan Esed güçleri, iletişim araçlarını jammerle kilitleyerek de avantaj sağlıyor. Washington Post'un Ortadoğu'dan istihbarat yetkilileri ve analistlere dayandırdığı haberde, İran ve Rusya'nın sağladığı ileri teknoloji sayesinde Esed'in askerlerinin 'düşmanlarının yerini bulup nasıl yok ettikleri'ne dikkat çekildi.  Yenişafak'ta yer alan habere göre, söz konusu teknolojik destek arasında, Rusya'dan gelmesi beklenen S-300 savunma sisteminin yanı sıra İran yapımı insansız hava araçları (İHA) ile havan atışlarını önleyen sistemler de yer alıyor. İsyancıların pozisyonlarını belirleyen Suriye ordu birlikleri, ayrıca muhaliflerin kullandıkları cihazları ve iletişim ağlarını jammer'larla kilitleyerek avantaj sağlıyor. Suriyeli askerler, ülke dışından gelen uzmanlardan aldıkları eğitimle de uyguladıkları taktiklere yenilerini ekliyor.

'KUSAYR KURALLARI' İŞLİYOR

Ortadoğulu bir istihbarat yetkilisi, 'Son birkaç ay savaşta dönüm noktası oldu. İran'dan ve Rusya'dan gelen silahlar ve diğer sistemlerle bu iş daha da değişecek' dedi. Suriyeli muhalifler son 4 ayda İran yapımı iki İHA'yı düşürdüklerini iddia ederken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Sözcüsü Luay el-Miktad, 'İnsansız hava araçlarını çok sık görüyoruz' dedi. ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı'nda eskiden görev alan Jeffrey White'a göre, 'Kusayr kuralları'nı uygulayan Şam yönetimi, muhalifleri küçük bölgelerde sıkıştırarak oraları ağır bombardımana tutuyor.

GÖRÜLMEMİŞ ARAÇLAR VAR

Ürdün sınır güçleri komutanı Tuğgeneral Hüseyin el-Ziad ise, 'Burada daha önce hiç görmediklerimizi görüyoruz. Yeni tür zırhlı araçlar ve sistem karıştırıcı diğer araçlar gördük. Gece görüşü ve termal görüntü cihazlarını daha önce görmemiştik' diye konuştu.

Rusya Kusayr tasarısını da bloke etti

Savaşın başladığı 2011 yılından bu yana BM'de Suriye karşıtı karar çıkmasını Çin ile birlikte veto eden Rusya, bu kez Esed'in ordusunun Kusayr ilçesinde düzenlediği silahlı operasyonunun kınanmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi taslağını bloke etti. Rusya temsilcisi tutumunu, söz konusu bölgenin daha önce muhalefet savaşçıları tarafından işgaline BM Güvenlik Konseyi'nin sessiz kalması ile gerekçelendirdi. Öte yandan Birleşmiş Milletler, Kusayr'da sıkışıp kalmış yaralı bin 500 Suriyeli için bir an önce güvenli tahliye sağlanması çağrısında bulundu. Açıklamada, 'Raporlardan, Kusayr'daki durumun ümitsiz olduğu ve bin 500 sivilin acil tıbbi müdahale için bölgeden tahliye edilme ihtiyacında olabileceği anlaşılıyor' ifadeleri kullanıldı.

<< Önceki Haber Esed'e silah desteği veren ikinci ülke bakın kim çıktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER