Ergenekon'da kim kaç yıl yatacak?

Ergenekon davasında kararlar açıklandı, bundan sonra ne olacak?

Ergenekon'da kim kaç yıl yatacak?

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün verdiği kararların Yargıtay'ca aynen onaylaması durumunda, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 30 yıl cezaevinde kalacak. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek gibi ağırlaştırılmış hapis cezası üzerine süreli hapis cezası alan sanıklar ise 40 yıl cezaevinde bulunacaklar. İnfaz Kanunu hükümlerine göre 'örgüt kurma, örgüt yöneticiliği ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen' suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan sanıklar 36 yıl cezaevinde kalacak. 

Bundan sonra ne olacak?

Radikal'de yer alan habere göre mahkeme önümüzdeki günlerde sanıklara verdiği cezaların nedenlerinin yer aldığı gerekçeli kararını açıklayacak. Ardından dosya Yargıtay'a gidecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz davasında olduğu gibi oluşturacağı bir savcı ekibi ile dava dosyası inceleyerek tebliğnamesini hazırlayacak. Sonra dava dosyası karar için Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderecek. Sanıkların büyük bölümünün 10 yılın üzerinde ceza alması nedeniyle daire, Balyoz davasında olduğu gibi temyiz incelemesini duruşmalı yapacak. Avukatlar savunma yapacak. 

Yargıtay, kararı hukuka uygun bulursa onayacak, bu durumda sanıklar cezalarını çekmek üzere cezaevine gönderilecek. Yargıtay'ın kararı bozması halinde, dava dosyası yeniden yargılamanın yapılabilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

Ne kadar yatacaklar?

İnfaz Kanuna göre, bazı Ergenekon sanıkların cezaevinde yatacakları süreler şöyle:

MÜEBBETLER - 30 YIL: Hurşit Tolon, Fuat Selvi, Nusret Taşdeler, Hasan Ataman Yıldırım, emekli Orgeneral Mehmet Eröz, İlker Başbuğ, eski Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, emekli Orgeneral Şener Eruygur, Mustafa Özbek gibi isimler 30 yıl cezaevinde kalacak.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLER - 36 YIL: Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hasan Iğsız 36 yıl cezaevinde yatacak.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ARTI SÜRELİ HAPİS CEZASI ALANLAR - 40 YIL: Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, Alparslan Arslan, Muzaffer Tekin, Veli Küçük 40 yıl cezaevinde kalacak.

SÜRELİ HAPİS CEZASI ALANLAR:

Emekli Albay Arif Doğan: 47 yıl 3 ay ceza aldı. Cezaevinde 35 yıl 4 ay cezaevinde yatacak.
Sedat Peker (Çete lideri): 10 yıl ceza aldı. 7. 5 yıl cezaevinde yatacak.
Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay cezaevi aldı. 16 yıl 8 ay cezaevinde kalacak.
Hasan Atilla Uğur: 29 yıl 3 ay ceza aldı. Cezaevinde 21 yıl 9 ay kalacak. 
Kemal Alemdaroğlu: 15 yıl 8 ay ceza aldı. Cezaevinde 11 yıl 7 ay cezaevinde kalacak.
Sinan Aygün: 13 yıl 6 ay ceza aldı. Cezaevinde kalacağı süre 10 yıl .
İbrahim Şahin: 49 yıl 4 ay ceza aldı. Cezaevinde kalacağı süre 37 yıl.
<< Önceki Haber Ergenekon'da kim kaç yıl yatacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER