Erdoğan'dan HSYK'ya partili avukat ataması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin ve AKP’nin avukatı Ali Özkaya’nın kardeşi Muharrem Özkaya, AKP İstanbul İl Meclis Üyesi Hayriye Şirin Ünsel ve eski İSKİ avukatı Aysel Demirel’i HSYK’ya atadı.

Erdoğan'dan HSYK'ya partili avukat ataması

Mevcut HSYK üyesi avukat Rasim Aytin ise Kurul’a yeniden atanan isim oldu. Atamalar, yargı bağımsızlığını düzenleyen Anayasa’nın 138. maddesine aykırı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) atadığı  4 asil üyenin görevlendirmesi yapıldı. Zaman'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı, kendisinin ve AKP’nin avukatı Ali Özkaya’nın kardeşi Muharrem Özkaya, AKP İstanbul İl Meclis Üyesi Hayriye Şirin Ünsel ve eski İSKİ avukatı Aysel Demirel’i HSYK’ya atadı. Mevcut üye avukat Rasim Aytin ise yeniden atandı. Dört üyeden üçünün  iktidar partisiyle irtibatlı olması tartışmaya yol açtı. 9. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 2003’te Anayasa Mahkemesi’ne atadığı dönemin Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, ‘CHP’li üye’ tartışmaları yüzünden görevden çekilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HSYK’ya AKP’li isimleri atadı. Anayasa’nın yargı bağımsızlığını düzenleyen 138. maddesine göre tarafsız ve bağımsız olması gereken hakim ve savcıların üst kurulunda yer alacak olan isimlerin partili olarak seçilmesi tepkiyle karşıladı. Yapılan tercihler Erdoğan’ın HSYK üzerinde etkili olma ve hakim savcıların atamalarına etki etme isteği şeklinde yorumlandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 5 bin hakim savcı alınacağını açıklamasının ardından Köşk’ten gelen 4 ismin 3’ünün doğrudan parti ve belediyelerle irtibatı, AKP’nin yargı üzerinde tam hakimiyet sağlama isteğinin kanıtı olarak gösterildi. Daha önce de AKP üyesi avukatlar, 1. Bölge olarak tanımlanan yerlerde hakim ve savcı olarak atanmıştı. 2 yıllık avukatların hakim savcı olmasının önünü açan yasa da geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’na getirilmişti.

İşte HSYK’nın yeni üyeleri:


Avukat Hayriye Şirin Ünsel:AKP Pendik Teşkilatı Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak siyasete girdi. 6 yıl boyunca ana kadroda görev yaptı. 2008 yılından itibaren AKP Kadın Kolları İlçe Başkanlığı görevini yürüttü. 2013 Kasım ayında bu görevini sona erdirdi. 2009 yılı yerel seçimlerinde AKP Pendik Belediye Meclis Üyeliğine seçildi. Meclis üyesi olarak çeşitli görevlerde bulundu. 2012 yılı itibarıyla İBB meclis üyeliği görevine geldi. Halen encümen üyeliği ve İBB Hukuk Komisyonu üyeliği görevlerine devam etmekte.

Avukat Muharrem Özkaya: AKP Genel Merkez Hukuk Müşaviri Avukat Ali Özkaya’nın ağabeyi. Ankara İl Genel Meclis üyeliği yaptı.

Avukat Aysel Demirel: 1997 yılında avukatlık yapmaya başladı. Bir dönem İSKİ Genel Müdürlüğü’nün avukatlığını yaptı. Halen Emlak Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan Demirel, Türk Telekomünikasyon A.Ş., Halk Bankası AŞ gibi şirket ve kurumların avukatlığını yaptı.

Avukat Rasim Aytin: 1991-1992 yılları arasında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Gaziantep İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde, 1993-2006 yılları  arasında İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde avukat olarak, 2006-2010 yılları arasında  Maliye Bakanlığı  İstanbul  Muhakemat Müdürlüğü’nde müşavir Hazine avukatı olarak görev yaptı.  2010‘da Cumhurbaşkanı tarafından HSYK üyeliğine seçildi.

CHP’li özdemir Özok, 2003’te AYM üyeliği görevinden çekilmişti


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu atamaları akıllara 2003 yılında yaşanan benzer bir olayı getirdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Enis Tunga’nın yaş haddinden emekli olması dolayısıyla boşalan Anayasa Mahkemesi avukat kontenjanı asıl üyeliğine, TBB Başkanı Avukat Özdemir Özok’u seçmişti. Dönemin Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’un CHP üyesi olması sebebiyle söz konusu atama kamuoyunda tepki çekmişti. Tartışmalar üzerine Özok, ‘Cumhurbaşkanlığı makamı, Anayasa Mahkemesi ve CHP’nin yıpranmaması için’ bu görevden çekildiğini açıklamıştı.Zaman
<< Önceki Haber Erdoğan'dan HSYK'ya partili avukat ataması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER