Emniyet'e algı operasyonu Kocaeli'ye sıçradı

Kocaeli merkezli 8 ili kapsayan operasyonda dün 17 polise yapılan ikamet araması kapsamında 10 polisin gözaltına alındığı kaydedildi.

Emniyet'e algı operasyonu Kocaeli'ye sıçradı

Kocaeli merkezli 8 ili kapsayan operasyonda dün 17 polise yapılan ikamet araması kapsamında 10 polisin gözaltına alındığı kaydedildi.

Emniyet Müdürü Levent Yarımel, gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. Yarımel, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının kararıyla 8 ilde 10 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Kocaeli merkezli, 8 ilde başlatılan operasyonda 17 polise işlem yapılmıştı. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nün yanı sıra İstanbul, Diyarbakır, Edirne, Sivas, Bitlis, Gümüşhane ve Ardahan'ı kapsayan operasyonda, 17 polisin ikametlerinde arama yapılmıştı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Kocaeli, Gölcük ve Körfez Sulh Ceza Hakimliklerince 07 Kasım 2014 tarihinde verilen mahkeme kararlarında, söz konusu polisler hakkında, 'Görevi kötüye kullanma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek' suçlamaları yapıldı. Bu kapsamda, Kocaeli Emniyet Müdürlüğünde görevli 5 şüphelinin de evlerinde arama yapılması, ele geçirilecek bilgisayar, bilgisayar kütüklerinde, harici hard disk, CD'ler üzerinde kopyalama ve el koyma işlemi yapılması' şeklinde karar verildi.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nce 5 şüphelinin evinde arama yapıldı. Bugün de söz konusu 17 polisten 10'unun gözaltına alındığı, Kocaeli'nden gözaltına alınan 2 polisin emniyete getirildiği, diğerlerinin de şehir dışından henüz emniyete getirilmediği öğrenildi.

Haberi duyan, polis yakınları ve çok sayıda vatandaş, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nün önüne geldi. Emniyet önünde toplanan ve bilgi almaya çalışan vatandaşlar, 'Güçlüyüz çünkü haklıyız', 'Hukuku katledenler tarih sizi unutmayacak', 'Sıfırlamaya doymayanlar hukuku da sıfırladılar' gibi dövizler açarak operasyona tepkilerini ortaya koydu.

MÜFETTİŞLER İNCELEME YAPMIŞTI

Birçok kentte polise yönelik operasyonlar genellikle polis müfettişlerinin raporlarına dayandırılarak yapılmıştı. Yaklaşık 4 -5 ay önce de Kocaeli Emniyet Müdürlüğünde, yaklaşık 10 polis hakkında inceleme başlatılmıştı. İstanbul ve Ankara'dan gelen polis müfettişlerin, söz konusu polisler hakkında incelemesi yaklaşık 2 ay sürmüştü. Yerel basına yansıyan bilgilere göre, soruşturma kapsamında 17 ve 25 Aralık'taki büyük yolsuzluk operasyonuna destek veren yaklaşık 10 polisin isminin dosyada yer aldığı iddia edilmişti.

Polislere yönelik yürütülen operasyonların büyük çoğunluğu, polis müfettişlerinin raporlarında yer alan 'usulsüz dinleme' iddiasıyla ilgiliydi. Kocaeli Emniyeti'ndeki inceleme dosyasında 'usulsüz dinleme' iddiasının yer alması, dünkü operasyonun da bu kapsamda olduğu iddiasına sebep olmuştu. Dosyada ismi yer aldığı iddia edilen bir polis, kendisine ulaşan gözaltı ya da arama kararının olmadığını belirterek, "Bütün bu telefon kararları, mahkemeden alınan kararlardır. Onların izni ve talimatıyla yapılır. Onun haricinde şu an Türkiye'de altyapı olarak, teknik olarak dinleme yapmak imkansız. Devlet, mahkeme kararı olmaksızın hiçbir telefon dinleyemez. Ama maalesef bu arkadaşlarımız, mahkeme izniyle yaptıkları dinlemelerden sorumlu tutuluyor." demişti.
<< Önceki Haber Emniyet'e algı operasyonu Kocaeli'ye sıçradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER