Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

Dışişleri Bakanlığı, çok sayıda Suriyelinin zorla ülkelerine gönderildiğine dair basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

Dışişleri Bakanlığı, geçici koruma altındaki  Suriyelilerin bulunduğu Akçakale Çadırkenti'nde dün meydana gelen olaylar  neticesinde, çok sayıda Suriyelinin zorla ülkelerine gönderildiğine dair basında  çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
         
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, konuya ilişkin bir soruya  verdiği cevapta, Akçakale Çadırkenti'nde 35 binden fazla Suriyeliye Türkiye  tarafından koruma sağlandığını belirterek, çadırkentte yaklaşık 200 kişilik bir  grubun dün herhangi bir şikayet ya da talep dile getirmeden güvenlik güçlerine  taşlı saldırıda bulunduğunu ifade etti.
         
Güvenlik güçlerinin olayı durdurmak için gerekli tedbirleri aldığını  kaydeden Gümrükçü, şunları belirtti:
        
 "Ayrıca, olaylara karışmayan diğer Suriyeliler, huzurlarını bozdukları  gerekçesiyle bu gruba büyük tepki göstermişlerdir. Güvenlik güçlerimiz  kameralarla bu provokasyona karışanları tespit etmiştir. Faillerin savcılığa sevk  edilmesi öngörülmekteyken, gerek diğer Suriyelilerin tepkisinden, gerek adli  takibata uğramaktan çekinen 130 kişilik bir grup, 'gönüllü geri dönüş' haklarını  kullanmak istemiş ve işlemleri tamamlandıktan sonra Suriye'ye geri gitmiştir. Söz  konusu grubun sınır dışı edildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır."
         
Gümrükçü, "Ülkemiz, geçici koruma statüsünün gereği olarak, 'açık kapı'  ve 'zorla geri göndermeme' ilkeleri çerçevesinde, Türkiye'ye gelmek isteyen  Suriyelileri geri çevirmemekte ve ülkemizde bulunanları ise zorla geri  göndermemektedir" ifadesini kullandı.
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER