Davutoğlu, o soruya cevap verdi

İçişleri Bakanlığında bilgilendirme toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Davutoğlu, o soruya cevap verdi

İçişleri Bakanlığında bilgilendirme toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu'na sorulan sorulardan biri de polise sınırsız yetki verileceği endişesi üzerineydi.

-İç güvenlik reformu üzerinde çalışılıyor dediniz. Polise sınırsız yetki verileceği endişesi var. toplumsal olaylarda orantısız güç kullanıldığına ilişkin, bir yasa var, kuvvetli şüphe yerine makul şüphe savcılara yetki tanınıyor. Bu neye göre kime göre belirlenecek?

"Günlerdir bu konuyu çalışıyoruz. Çok köklü diyebileceğim ve gerçekten bizim atacağımız adımları anlamlı bir çerçeveye oturtacak bir tecrübe birikimimiz de var. Polisiye tedbirler artacak kelimesini reddediyorum. Avrupa’daki ülkelerden farklı hiçbir uygulama getirmeyeceğiz. Ama eğer bizim uygulamalarımız ki, ben bir kısmını dinlediğimde, Avrupa’daki örnekleri karşılaştırdığımda, bizim daha önce yaptığımız reformlarda, güvenlik riski az olan ülkelerden bile ileri gittiğimiz ortaya çıkıyor. Avrupa’da polisin savcıya sevk etmeden önce 24 saat gözaltına alma hakkı var, bizde yok. Önünüzde, Molotof atsa ve belediye otobüsü yansa, hasta da yansa, polis o kişiyi savcıya götürecek, savcı da serbest bırakabilir. O zaman da toplumsal olayları kontrol altına almak mümkün olmaz. Polisimizin kamu düzeni korumak adına hiçbir yetkiye sahip olmaması kamu düzenini ortadan kaldırır. Avrupa ve ABD’deki uygulamalarda hiçbir gösteride maske kullanılamaz. Kimliğini tespit etmek mümkün değil, barışçıl bir gösteri yapan kişi kimliğini niye saklasın?"

"Getireceğimizi düzenlemelerin tümü demokratik ülkelerdeki düzenlemelerdir. Sanki Türkiye’yi batıda da değişik yerlerde de bu tür çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Türkiye otoriterleşiyor gibi bir kampanyaya karşı kamuoyumuzu uyarıyorum. Türkiye kesinlikle hukuk devleti kurallarının dışında hiçbir şey gelmeyecek."

"Makul şüphe konusu. Yargı bir suç işledikten sonra başlıyor. Suçun önleme görevi kimin? Güvenlik birimlerimizin. Alınacak bir önlem eğer suçu işlendikten sonraki prosedüre tabii kılınırsa suçu engelleyemiyorsunuz."

"Şunu da zikredeyim. Eğer haklı bir kaybı olabilir, emniyet görevlisi veya jandarma, kendisine verilen görevi kötü kullanırsa, onun da müeyyidesi olacak. Yetki denetlenecek, hak başka özgürlükleri sınırlamadan kullanılacak. Polise sınırsız yetki söz konusu değil. bu yetki istismarında, burada da güvenlik birimlerimiz aynı şekilde hukuk karşısında hesap verilebilir durumda olacak." 


<< Önceki Haber Davutoğlu, o soruya cevap verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER