Cumhurbaşkanı Gül'den tartışmalı yasaya onay

Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için “20 yıl hakim veya savcılık yapmış olma” şartını kapsayan yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı

Cumhurbaşkanı Gül'den tartışmalı yasaya onay

Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için “20 yıl hakim veya savcılık yapmış olma” şartını kapsayan ve kamuoyunda tartışılan '6494 sayılı yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı..

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamada,
''6494 sayılı "Yargı Hizmetleri ile İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.'' denildi

10 BİN YARGI MENSUBU ETKİLENECEK

Söz konusu yasadan 10 bin civarında hakim ve savcı etkilenecek. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte 10 bin hakim ve savcıya Yargıtay ve Danıştay üyeliği yolu bir süreliğine kapanacak. Yasayla 20 yıl geriye gidildiğinde ideolojik kadrolaşma yaşandığını itiraf eden Mehmet Moğultay dönemi ile Seyfi Oktay dönemine ait kadroların önü açılırken daha sonra mesleğe başlayanlar için bekleme süresi artmış oldu.


ÖNEMLİ DAVALAR TEHLİKEYE GİREBİLİR

20 yıl şartının yargıda vesayeti canlandıracağını bildiren hukukçular, Kurul’un önümüzdeki 6-7 yıl içinde Yargıtay ve Danıştay’a seçeceği üyelerin verdiği kararlarla tartışmaların odağı haline geleceğini kaydetmişti. Yasanın kapatma davasına maruz kalan AK Parti’nin de aleyhine işleyeceğini anlatan hukukçular, idare tarafından atılan bazı adımların bazı yargı mensuplarınca frenlendiğini hatırlatıyor. Bu düzenlemeye göre seçilecek yeni üyelerin, Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat gibi davaların da temyiz incelemesinde görev alacaklarına işaret edilirken bu davaların boşa çıkarılmasından endişe edildiği dile getiriliyor.

<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Gül'den tartışmalı yasaya onay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER