Büyük değişim Tunceli'de başladı

Tunceli'de 1958 yılında 'Xeceriye' olan adı 'Güdeç' olarak değiştirilen köye, köylülerin talebi üzerine, eski adı verildi.

Büyük değişim Tunceli'de başladı

Nazimiye İlçesi yolu üzerinde, merkeze 25 kilometre mesafede bulunan Güdeç Köyü sakinleri, bu yılın Nisan ayında Tunceli Valiliği'ne başvurarak, Xeceriye olan eski köy adının iade edilmesini talep etti. Tunceli Valiliği'nin 'olur' verdiği yazı ve İçişleri Bakanlığı'nın Nisan ayındaki onayı ile köyün adı, Xeceriye olarak değiştirildi. Köylüler, 55 yıl aradan sonra Xeceriye yazılı tabelalarını bugün sade bir törenle Nazimiye karayolu üzerindeki köy yol ayırımına dikti.

Tunceli'de 1958 yılındaki Demokrat Parti hükümeti döneminde Tunceli genelinde 273 köyün, Ermenice ve Kürtçe olan adları değiştirilerek, Türkçe isimler verilmişti. Nazimiye karayolu üzerinde bulunan 25 haneli Xaceriye Köyü'nün, yaz aylarında batıda çalışan köylülerin de tatil amaçlı gelmesiyle birlikte 50 haneye ulaştığı belirtildi. 1990'lı yıllarda 80 hane olan köy halkından bazıları, bölgedeki çatışmalı ortam nedeniyle köyü terk etti. Terk edenlerden çoğunun, huzurun sağlanmasıyla birlikte köylerine geri döndüğü belirtildi.
<< Önceki Haber Büyük değişim Tunceli'de başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER