Bütün dinlemeleri MİT kontrol edecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ın açıklamaları ile gündeme gelen TİB’in taşınmasına yönelik projenin altından, örtülü olarak kurumun MİT’e bağlanması planı çıktı.

Bütün dinlemeleri MİT kontrol edecek

Kamuoyunda, “telekulak merkezi” olarak bilinen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) taşınmasına yönelik projeye, yaklaşık dokuz ay önce start verildi.

Taraf’ın hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, AKP Hükümeti, 17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından ilk olarak TİB’e operasyon düzenledi. TİB’in başına MİT kökenli Cemalettin Çelik atandı. Başkanlığın tüm üst yöneticileri de değiştirildi. Bu esnada, TİB’in arşiv bilgileri ve dinleme kayıtlarına yönelik birçok inceleme yapıldı. Gerek TİB uzmanları, gerekse diğer güvenlik birimlerinin uzmanları, “arşivde” ne tür dinlemeler olduğu konusunda net bir sonuca ulaşamadı. Ayrıca, sistemle ilgili yapılan her işlem, kayıtlara “müdahale olarak” geçti. 

Uzmanlar, dinlemeleri sağlayan, “uç verme” işlemlerin kimler tarafından kontrol edildiğini de çözemedi. Bunun üzerine, hükümete, “TİB’i tasfiye edin” tavsiyesinde bulundular. TİB’in tasfiye edilmesi konusunda bir yasal düzenleme hazırlandı. Söz konusu düzenlemenin seçimler öncesinde yasalaştırılması planlanıyor.

ÜÇ ALTERNATİF

TİB’in taşınmasına yönelik olarak üç ayrı alternatif hazırlandı. Alternatiflerin üçünün de temelinde, dinleme yetkisinin ve dinleme işlemlerinin MİT’in kontrolüne geçmesi yer alıyor.
İlk alternatifte, TİB’in tasfiye edilerek, “dinleme konusunda” koordinasyon, uç verme, arşiv işlemlerinin MİT’e verilmesi öngörülüyor. 
İkinci alternatifte ise, MİT bünyesinde, TİB’in görevlerini yerine getirecek, kısmen özerk bir biriminin oluşturulmasını kapsıyor. 
Üçüncü alternatifte ise, TİB’in yeni bir dinleme üssüne taşınmasını içeriyor. Yeni dinleme üssünde ise, teknik altyapı yeniden kurulacak. Yani sistem, bir anlamda sıfırlanacak. Taşınma esnasında, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının dinleme kayıtlarının da  “silinmesinden” endişe ediliyor.
<< Önceki Haber Bütün dinlemeleri MİT kontrol edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER