'Bu yapılanlara sessiz kalamazdım' dedi istifa etti

Yolsuzluk soruşturmasının ardından Emniyet’te başlatılan tasfiyelere teşkilat içinden tepkiler büyüyor.

'Bu yapılanlara sessiz kalamazdım' dedi istifa etti

Emniyet Genel Müdürlüğü Etik Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cerrah, manifesto gibi bir mektupla istifa etti: “Bazı siyasetçileri ve yakınlarını korumak için binlerce polis horlanıp, sürgün edildi. Bu yapılanlara sessiz kalamazdım.”

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde başlatılan tasfiye furyasına yönelik tepkiler devam ediyor. EGM Etik Komisyonu Üyesi ve Polis Akademisi Bilimsel Araştırma ve Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cerrah, istifa etti. İstifa dilekçesinde namuslu ve dürüst polislerin, ‘darbeci’ diye suçlandığını ve sürgün edildiklerini belirten Cerrah, “Görevden alınan da, yerine getirilen de huzurlu değil.” dedi.

Uzun süredir EGM Etik Komisyonu üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. İbrahim Cerrah, istifa yazısında 17 Aralık yolsuzluk soruşturması sonrasında gündeme getirilen atamaların yüz binlerce mensubu olan polis teşkilatının iç huzuru ve hizmet kalitesini olumsuz yönde etkileyecek boyuta ulaştığını belirtti. Soruşturma sonrasında Türk siyasi tarihinde görülmemiş ölçüde ‘hukuk dışı’ görevden alma ve görev yeri değişikliklerinin yapıldığını vurgulayan Cerrah, şöyle devam etti: “Yürürlükteki kanunlara uygun olarak görev yapmaya çalışan on binlerce polis horlanıp, sürgün edilerek teşkilat içinde ayrımcılık ve kayırmacılık yapılmıştır. Görevden alınanlar kanun dışı etiketleme uygulamaları ile karalanmıştır. Tüm bu yapılanlar yasalara ve teamüllere aykırı, ayrıca meslekî açıdan da ‘etik ihlal’ teşkil anlamına geliyor. Bu tasfiyelerin, emniyet mensuplarının, ailelerinin ve sonuçları itibarıyla da toplumun moralini olumsuz etkilediği gerçeği de göz ardı edilemez.”

Zaman'ın haberine göre, İbrahim Cerrah’ın istifa mektubunda şu ifadeler dikkat çekiyor: “Gerek siyasilerin isteklerinin kısmen suç teşkil etmesi ve gerekse vicdanen istenilenleri yapmakta zorlanmalarından dolayı yeni görevlere atananların da huzurlu olmadıkları görülmektedir. Son zamanlarda göreve atandıktan birkaç gün veya hafta sonra yeniden görevden alınmalar ve gerçekleşen bazı istifalar da bu rahatsızlığın göstergesidir. Kendilerine verilen hukuk dışı emirleri yerine getirmek zorunda kalan yeni polis yöneticileri haklı olarak yarınlarından endişe duymaktadır. Şartları normale döndüğünde adlî amirlerinin emrini yerine getirmiş olmalarından dolayı, kanunlar karşısında hesap verme endişesini taşıyacaklardır.” Cerrah, Emniyet teşkilatındaki tasfiyelerde ‘masumiyet karinesinin’ ihlal edildiğine, ‘hukukun üstünlüğü’ ilkesinin de ayaklar altına alındığına işaret etti. 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla ilgili de çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Cerrah şunları söyledi: “17 Aralık, bazı siyasiler ve onların yakınlarının halkın kendilerine vermiş olduğu meşru yetkileri suiistimal ettikleri ve gayri meşru kazanç elde ettikleri iddiasıyla ve yürürlükteki kanunlara göre yapılmış bir yolsuzluk operasyonudur. Polis, bu operasyonları yaptığı için değil, yapmadığı zaman görevine yerine getirmemiş duruma düşüp halka ve hukuka karşı sorumlu olacaktır.”

Bazı siyasetçileri ve onların yakınlarını korumak ve kollamak adına Türk polis teşkilatının hırpalandığını ve iç huzurunun tehlikeye atıldığını dile getiren ve yapılanlara sessiz kalamayacağını kaydeden Cerrah, istifa dilekçesinde şunları yazdı: “Kimin darbeci ve kumpasçı olduğunu millet er veya geç görerek öğrenecektir. Ülkesine ve milletine fedakârca hizmet eden binlerce Emniyet mensubunun itilip-kakıldığı, taciz ve mağdur edildiği bir dönemde mensuplarını en azından itidale davet edemeyen Etik Kurul ve komisyonlarının üyesi olmanın benim için bir anlamı kalmamıştır. Söz konusu görevlerimden istifa etmiş bulunuyorum.” Terörle Mücadele Şubesi Başkanı Ünal Acar, Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz ve Bingöl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin de tasfiyelere tepki olarak istifa etmişti.
<< Önceki Haber 'Bu yapılanlara sessiz kalamazdım' dedi istifa etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER