Bu araştırma ve sonuçları konuşulacak

Fatih Üniversitesi 'Batılı Elitler Türkiye'yi Nasıl Algılıyor?' konulu araştırma sonuçlarını yayınladı.

Bu araştırma ve sonuçları konuşulacak

Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün 5 ayda tamamladığı 'Batılı Elitler Türkiye'yi Nasıl Algılıyor?' konulu araştırmaya katılanların yüzde 79’u, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı otoriter gördüğünü belirtiyor. Katılımcıların yüzde 85'i ise, AK Parti'nin AB değerlerini benimsemediği görüşünde.

İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika’da yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklayan Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Savaş Genç, araştırmaya; Türkiye uzmanı araştırmacılar, yazarlar, editörlerden oluştuğunu , bunların bir kısmının Türkiye'de yaşamış insanlar olduğunu belirtti. "Buradaki her veri, her değerlendirme aslında çok önemli ve bu kişiler çok önemli noktadalar. Araştırmada dikkat çeken verilerden biri de çok erken yakalanan toplam sonuçların araştırmanın sonuna doğru elde edilen verilerle yakın olması oldu. Mesela bir uzmanın bir olguya karşı bakışı aşağı yukarı aynıdır." diyen Genç, kişiler arasında o ülkede son seçimlerde sosyal bilimci ya da gazetecilerin siyasi tercihleri baz alınarak tasnif yapıldığını belirterek siyasi görüşlerin toplumdaki karşılığı ne ise o kadar uzmana temsili olarak ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti.

'5 YIL ÖNCESİNE GÖRE DAHA KÖTÜ SEVİYEDE'

Savaş Genç, araştırmada sorulan ve Türkiye'nin o ülke ile ilişkilerinin 5 yıl öncesine göre daha iyi seviyede olup olmadığı yönündeki soruya verilen cevapları aktardı. Toplamda yüzde 68'lik bir oranla 5 yıl öncesine göre daha kötü seviyede olduğu görüşünün ortaya çıktığını belirten Genç, Türkiye'nin son beş yılda etkili bir dış politika izleyip izlemediğinin test edildiği soruya verilen cevapları da değerlendirdi. Genç, "Türkiye son 5 yılda etkili ve başarı bir dış politika izlemektedir" görüşüne toplamda katılanların yüzde 41 katılmıyorum, yüzde 35'i de kesinlikle katılmıyorum cevabı vermiş. Toplamda da yüzde 76 dış politikayı başarısız bulan bir tablo çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Genç, araştırmanın en önemli bölümlerinden biri olan 'AK Parti ve onun kurucu lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasal tercihi nedir?' sorusu olduğunu ve alınan cevapları aktardı. Bunu toplu olarak değil de AK Parti ve Erdoğan olarak ayırarak araştırma için veri topladıklarını belirten Genç, "AK Parti ideolojisine bakış olumlu değil. Sonuçlar o kadar farklı çıktı ki. ‘Liberal demokrat, muhafazakar, otoriter ve hiç biri’ seçeneklerini verdik. Sonuçlar çıkmadan önce ben Türkiye'de bir iki İslamcı'ya bunu söyledim. AKP'ye karşı olan İslamcılar bunlar. Burada katılımcıların yüzde 55'i AKP'nin otoriter bir parti olduğunu söyledi. Yüzde 21'i muhafazakar, yüzde 1'i de liberal demokrat olduğunu söyledi." dedi.

'ERDOĞAN OTORİTER ÇIKTI'

'Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasal ideolojisini nasıl görürsünüz?' şeklindeki soruyu 4 ülkede birbirine çok yakın sonuçları olduğunu açıklayan Genç, "Toplamda yüzde 79'u Erdoğan'ı otoriter olarak işaretlemiş. Yüzde 9,5’inin İslamcı gördüğünü, yüzde 7'sinin muhafazakar, yüzde 1'inin de liberal demokrat şıkkını işaretlemişler. Yani AKP'nin durduğu yer çok iyi değil ama kısmen bir umut ışığı olmakla birlikte Batı elitlerindeki Erdoğan algısı AKP'nin de ötesinde uç noktada durduğunu gösteriyor. Bu ne anlama geliyor. Türkiye'nin taraf olduğu sorunlarda bu kadar otoriter bir fotoğraf Ankara'nın işini oldukça zorlaştırabilir. Örneğin IŞİD sorunun çözümünde, Irak'taki etnik sorunların çözümünde, Suriye'deki sorunların çözümünde ve şayet barış süreci inkıtaya uğrarsa, kendi içimizde yaşayacağımız Kürt sorunu farklı noktalara evrilirse Ankara'nın bu kadar otoriter bir noktadaki algısı bu tür sorunların çözümünde Türkiye'nin başını ağrıtabilir." ifadesini kullandı.

KATILIMCILARIN YÜZDE 85’İ, AK PARTİNİN AB DEĞERLERİNİ BENİMSEMEDİĞİ GÖRÜŞÜNDE

Araştırmada Avrupa Birliği ile ilgili de oluşan algıyı ölçmeye yönelik sorularda yer aldı. Genç, Avrupa Birliği sürecinin artık ilerlemediğini, dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın müzakereler başladığında 'Bizi üye yapmasalar bile Kophenag Kriterleri'ni Ankara kriteri yapar reformlara devam ederiz ' dediğini hatırlattı. Süreçte birçok faslın dondurulduğunu belirten Genç, "Araştırmada biz de soruyu, ulaşmak istediğimiz kitle Türkiye'nin AB projesine bakışını sorguluyor mu? şeklinde sorduk. AK Parti Hükümeti AB değerlerini benimsemiş midir? Nedir bunlar hukukun üstünlüğü, insan hakları, demokrasi, çoğulculuk, özgürlükler gibi. Bu soruya çıkan sonuç oldukça negatif. Katılımcıların yüzde 85'i ve neredeyse eşit olarak hemen hemen bütün ülkelerde aynı oranlarda ‘katılmıyorum’ ve ‘kesinlikle katılmıyorum’ cevabını verdi. En baskın kesinlikle katılmıyorum cevabı da İngiltere'de elde edildi." şeklinde konuştu.

Araştırmada 'Türkiye'de kuvvet ayrılığı ilkesi gelişmiş ülkelerdeki gibi uygulanmaktadır' şeklindeki ifade de soruldu. Soruya yüzde 84 oranında katılmıyorum ve kesinlikle katılmıyorum şeklinde cevap verildiğini anlatan Genç katılıyorum diyenlerin oranının yüzde 7 olduğunu belirtti.

Genç, basın özgürlüğü konusunun da araştırmanın ayaklarından birini oluşturduğunu ve alının sonuçların da karne olarak düşünüldüğünde en kötü not olduğunu söyledi. "Türkiye'de basın özgürlüğü gelişmiş demokrasilerde olduğu gibi uygulanmaktadır' sorusuna yüzde 90 oranında katılımcılar katılmıyorum ve kesinlikle katılmıyorum dedi. Kesinlikle katılmıyorum diyenlerin oranı yüzde 57. Kesinlikle katılmıyorum cevabının bu kadar baskın olduğu ikici bir veri yok. Üstelik bu araştırmanın yüzde büyük kısmı 14 Aralık operasyonundan önce yapıldı." ifadesini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Bu araştırma ve sonuçları konuşulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER