Balığın kulağına kar suyu kaçtı

Hava sıcaklığının eksi değerleri görmesi balıkçıları üzdü, fiyatları da katladı.

Balığın kulağına kar suyu kaçtı

Hava sıcaklığının eksi değerleri görmesi balıkçıları üzdü, fiyatları da katladı. Soğuk hava nedeniyle denize açılan balıkçı sayısının düşmesi, hem hale gelen balık miktarını düşürdü, hem de fiyatlarını yukarı çekti. İstavrit 20, hamsi 15 ve çinekopun fiyatı da 20 liraya kadar çıktı. Balıkçılar, sezonun en gözde zamanında fiyatların yüksek olmasının satışlara olumsuz yansımasından dert yandı.

Balıkçıların ifadesiyle 'balığın en lezzetli olduğu zaman' olarak ifade edilen ve kar yağışı ile birlikte fiyatları da etkileyen dönem, tezgahtaki fiyatları olumsuz etkiledi. ‘Balığın kulağına kar suyunun kaçmasını’ bekleyen balıkseverler için kötü sürpriz anlamına gelen bu gelişme, balık satıcılarını da düşündürüyor. Çünkü soğuk hava nedeniyle balıkların dibe çekilmesi, denize açılan balıkçı sayının düşmesine, bunun da kıyıya getirilen balık miktarının azalmasına neden olduğunu söyleyen balıkçılar dert yandı. Satışlarının kötü etkilendiğini belirten esnaf, umudunu havanın düzelmesine bağladı.

'BALIK MEVSİMİ AMA SATIŞ AZALDI'

İstanbul'daki balık merkezlerinin en önemlilerinden biri olan Kumkapı'da soğuk havanın etkisi hissediliyor. Hem müşteri, hem de balık çeşidi olarak kötü bir dönem geçirdiklerini belirten esnaf, balığın en lezzetli olduğu dönem olmasına karşın satışlarının düştüğünü belirtti. Balık alışverişinde trendlerin bile değiştiğini kaydeden esnaflar, artık pazarlardan değil internetten araştırarak insanların balık aldıklarını ifade etti. Havalar soğumadan önce daha ucuza ve bolca sattıkları balığın şimdi fiyatlarının da yükseldiğini söyleyen satıcılar, "Havalar çok sert, balıkçılar açılamıyor ve balık da çıkaramıyorlar. Balık çok derinde ve bu nedenle de balık tutulmuyor. Balık satılamadığı için de müşteri gelmiyor. Eskiden halk pazara gider bakardı. Şimdi internete bakıyor, balık pahalı olduğu için pazara gelmiyor bile. O yüzden durumlar iyi değil." dedi.

Balık meraklılarını da etkileyen elverişsiz hava tezgahlara uğrayanların sayısını da vurdu. Ancak ne olursa olsun fırsat buldukça balıktan mahrum kalmak istemeyenler de yok değil. Okulların da tatil olması nedeniyle aile balık keyfi yapmak isteyenler soluğu balıkçılarda aldı.

HAMSİ 15, İSTAVRİT 20 TLİ

Mevsimsel olarak en fazla çinekop satıldığını belirten esnaf, bunun yanında istavrit ve hamsinin de az olmakla birlikte tezgahlarda yerini aldığını belirtiyor. Meraklısına göre çupra, levrek, lüfer, dil, tekir ve kalkan da tezgahlarda alıcısını bekliyor.
Kumkapı'da balıkçı tezgahlarında çinekop 15-20, lüfer 40-50, istavrit 20, hamsi 15, çupra-levrek 15-20, kalkan 100-140, mezgit 15, Norveç somonu 25, palamut (tane) 10-15, dil 45-50, yerli somon 15, Tekir 20-25 liradan satılıyor.

İstanbul Su Ürünleri Hali Müdürlüğü'nün bugün (8 Ocak 2015) açıkladığı bazı balıkların günlük satış fiyatları ise şu şekilde oluştu:

Çipura (kg/TL) 12-14, hamsi (Karadeniz-Kasa) 100-120, iri dökme lüfer (kutu) 250-350, İstavrit (kutu) 180-200, levrek (kg) 10-14, lüfer (adet) 18-20, Norveç somonu (ithal) kilogram 16-18, palamut (7'li) 21-23, somon (kg) 10-12, Sardalye (kutu) 30-40 lira.
<< Önceki Haber Balığın kulağına kar suyu kaçtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER