BDP'li Kışanak ağzındaki baklayı çıkardı!

BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, 30 Mart’ta oylarının tavan yapacağını öne sürerek özerkliğin tescilleneceğini iddia etti.

BDP'li Kışanak ağzındaki baklayı çıkardı!

Özgür Gündem Gazetesi’ne demeç veren Kışanak ve Anlı, yerel seçimlerde oylarının tavan yapacağını, çok büyük sürpriz sayılacak yerlerden çıkışlar yapılacağını anlattı. “Yani Türkiye siyasi hareketinin şimdiye kadar seçimlerde gördüğü en iddialı sonuçları bu seçimde Kürdistan’da BDP yakalayacak. Ve özyönetim bu seçimlerde tescillenecektir.” ifadelerini kullandı.

Gültan Kışanak, Kürtlerin kimlik mücadelesini kazandığını belirterek, “Şimdi o zaman Kürtler bir halk olarak varsa kendini yönetme hakkı da vardır. Bu nedenle artık özyönetim, statü, demokratik özerklik diye tanımladığımız şey, aslında bir halkın kendisini yönetme hakkı. Kürt halkı açısından baktığımızda bunun koşullarının oluştuğunu ve uygulanabilir olduğunu görüyoruz. Demokratik özerkliği biz inşa edebiliriz, devlet buna hukuksal olarak bir yanıt vermese de öz gücümüze dayanarak bunu inşa edebiliriz diye bir iddiayla ortaya çıktık. Bu nedenle biz artık gelinen aşamada Kürtlerin özyönetimlerini inşa etme konusunda olgunlaştığını düşünüyoruz.” dedi.

Fırat Anlı ise 150 yıl önceki statüyü hatırlatarak, şunları kaydetti: “Güney’de bağımsızlığa yakın bir federasyon oluştu. Rojava ise bırakın uluslararası desteği, onların engellemelerine rağmen, komşu devletlerin engellemelerine rağmen kendi özerkliğini kurdu. Demek ki hem bizim objektif koşullarımız uygun hem de subjektif açıdan bir hazırlık da var. Önerdiğimiz model kısmen uygulayageldiğimiz bir model. Şimdi şu anda da mahalle ve diğer meclisler var. Ama özellikle KCK adı altında yapılan operasyonların ana hedefi, Kürtlerin halka dayanan mekanizmalarının dağıtılmasıydı. Kürtlerin statü talebinin önünü almak için 2009’da ‘siyasi soykırım’ müdahalesi yapıldı.”Zaman
<< Önceki Haber BDP'li Kışanak ağzındaki baklayı çıkardı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER