Aydınlardan ortak twitter çağrısı

Twitter'a girişin yasaklanmasına her kesimden tepki yağdı; "Demokratik haklar tehdit altında"

Aydınlardan ortak twitter çağrısı

Twitter'a girişin yasaklanmasına her kesimden tepkiler yükseldi. Sanatçılar, bilim insanları ve düşünürler, bu kararın Türkiye'de demokratik hakların ihlaline de gidecek bir süreci başlatabileceği konusunda endişe taşıdıklarını dile getirdi. 

Zaman gazetesinin derlediği habere göre, yasağa tepki gösteren bazı isimlerin görüşleri şöyle:

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: Her şeyden önce temel insan haklarına, haber alma, kendini ifade etme özgürlüğüne aykırı bir yasaklamadır. Twitter aslında insanların birbiriyle etkileşim halinde oldukları, bilgi aldıkları, bilgi verdikleri ve sosyal bir ortamda bir araya gelebildikleri bir platform. Burada ortaya çıkan zararlı ve yasa dışı durumları engellemek yerine bütün bir platformu kapatmak elbette doğru olamaz. Dünya sathında da ciddi bir tepkiye yol açacaktır. Türkiye’nin imajına vurulan bir darbedir. Türkiye’yi dünyanın antidemokratik ülkelerle aynı listeye sokmak son derece akılsızca bir tavırdır. Özellikle seçim öncesinde sokaklarda ortaya çıkacak kargaşanın Türkiye’yi son derece olumsuz bir duruma sokacağını düşünüyorum. Zaten insanlar tepkilerini sandıkta göstereceklerdir. Destekleyen destekler, tepki göstermek isteyen tepki gösterebilir. Ama şu anda seçim öncesinde sokak kargaşasının başka demokratik hakların ihlaline de gidecek süreçleri başlatabileceği endişesi taşıyorum.

Prof. Dr. Ferhat Kentel: Belli ki bazı çevreler uyduruk gerekçelerle Twitter’ı kapatarak halkı sokağa çekmeye ve gerilimi artırmaya çalışıyor. Twitter’ın kapanmasıyla birlikte bu tür şeyler artık kabak tadı vermeye başladı. Türkiye artık Çin, Kuzey Kore, İran gibi totaliter ülkelerle kıyaslanmaya başladı. Bu utanç verici bir uygulama. Türkiye, yıllardır İslâm ülkeleri arasında en demokratik ülke olarak anlatılıyordu. Ancak gerçekte bu şekilde değilmiş. Buradan bu sonuç çıkıyor.

Gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak: Kapandı ama tekrar girdik. Bu bilgi ve iletişim çağında özgürlükler böyle kesilemez. Ancak kendi ayaklarına ateş etmiş olurlar. Müthiş korktukları bir şeyler var. Bu iddialar yanlış olsa insanlar mahkemelere gider, kendini aklamaya çalışır. Twitter’ı kapatma olayı  mezarlıktan geçerken ıslık çalmaya benzer.  Geçmişte çok askeri darbe görüldü, Twitter’ın kapatılması ile sivil darbe şekillenmiş oldu. Son derece üzüntülüyüm, lafı eğip bükerek hem üzüntülü olduğunu söylemek hem tape ile siyaset şekillendirmek istiyorlar, ‘bu iç güvenlik sorunu yaratıyor’ cümlelerini esefle karşılıyorum.

Gazeteci Orhan Kemal Cengiz: Bir kere sürekli anayasal suçlar işleniyor. Twitter’ın kapatılması çok ciddi bir şekilde iletişimi ortadan kaldırıyor. Twitter bugün insanlar için e-posta ve telefon gibi bir şey. Telefon hatlarınızı kapattım demekten farkı yok. Bunu yapan kafa interneti de kapatır. Buna çok ciddi bir tepki gelmedikten sonra toplum bunu bir deli saçması gibi gördü ve aşıverdi.

Gazeteci-yazar Mehmet Altan: Başbakan sabah bir şey söylüyor, akşama yargı harekete geçiyor. Sosyal medya küresel agoradır, yeni çağın dilidir. Türkiye’yi dilsiz bırakma, bütün dünya sisteminden ayırma ve dünya Kuzey Kore ligine düşürmeyi hedefleyen korkunç, faşizan ve baskıcı bir çıldırma girişimidir.

Gazeteci-Yazar Mustafa Akyol: Twitter’ı kapatma tehdidi, tek kelimeyle akıl almaz. Nerelere geldik. Yolunu bulup Twitter’a girdim. Ama bu akıl almaz yasağı protesto ediyorum. İran, Çin ve Kuzey Kore ile aynı lige düşmüş haldeyiz. Her iktidarın ‘kendini koruma refleksi’ vardır. Bunun için neleri yapmayı göz aldıklarına göre demokrasi notları verilir.

Gazeteci-Yazar Yavuz Baydar: Türkiye’nin sabrı test ediliyor, insanlar sokağa davet ediliyor, ayarlar bozuluyor. Yurttaşı susturmak mümkün değildir. Çok tehlikeli bir maceraya itiliyoruz. Cumhurbaşkanı Gül’ü TC Anayasa md. 104/b yeniden okumaya çağırıyorum. Bir demokrasi bu kadar zorlanamaz, yazıktır. İnsanları zorla sokaklara dökerek bunun üzerinden, bölerek oy toplamaya çalışmak, bu çağda ahmaklığın daniskasıdır. 

Gazeteci Cüneyt Özdemir: Twitter’ı kapatamazsınız. Sosyal medyayı kapatarak başarılı olamazsınız. Facebook, Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google Plus, Instagram’da benzer konular gündeme gelecek. Bu son derece saçma. Dünyada sosyal medyanın en çok kullanıldığı bir ülkede Twitter’ı yasaklıyorsunuz.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkan Saka: Son internet yasası yapılırken büyük yasaklar olmayacağını iddia ediyorlardı. Yeni yasayı meşrulaştırmaya çalışırken, anladığım kadarıyla buradaki muhalefeti durduramadıkları için böyle toptan bir çözüme gitmeye çalışıyorlar. Gece yarısından beri görüldüğü üzere yeni medya araçlarını engellemek o kadar kolay değil. Yalnızca kendilerini rezil etmiş oluyorlar bu durumda. Zaten bu hükümetin daha önce bir YouTube yasağı da var. O rezalet bitmişken şimdi bu çıktı, çok da şaşırtıcı değil.

<< Önceki Haber Aydınlardan ortak twitter çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER