Ayasofya'nın daha önce duymadığınız sırrı!

Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, 119 yıldır yapılan en kapsamlı restorasyonu anlattı

Ayasofya'nın daha önce duymadığınız sırrı!

Ayasofya Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, 119 yıldır yapılan en kapsamlı restorasyondan, 160 yıl sonra gün yüzüne çıkan Serafim Meleği’ne benzer melek figürlerinin olup olmadığından Ayasofya’nın tarihi önemine kadar bir çok önemli konuyu anlattı. Hürrem’in oğlu 2.Selim’in daha hayattayken türbesini Ayasofya Külliye’sinin içine yaptırdığını ancak tamamlanamadan öldüğünü söyledi. İşte Cengiz’in ağzından Ayasofya’nın bilinmeyenleri:

1894’ten sonraki en büyük onarımları yapıyoruz. İç bölümdeki dört yüzü de onaracağız. Ayasofya’nın şu an ki haliyle bile 7 şiddetinde bir depreme dayanabileceği söyleniyor. 3 milyon 250 bin ziyaretçisi oldu”

İlk namazı Hz. Eyüp kıldı

“Ayasofya’yı değerlendirirken Emevi Dönemi’ndeki (674-678) İstanbul kuşatmalarının da ele alınması gerekir. Hz. Eyüp, kuşatma sırasında Bizans İmparatoru’nun izniyle Ayasofya’yı ziyaret edip namaz kılmıştır. Fatih’in ilk ziyaret ettiği yer Ayasofya’dır. Zemin taramamız bittiğinde kubbenin çemberine kadar çıkmış olacağız. O aşamaya geldiğimizde üç meleğin figürüne rastlarsak konuyu Koruma Kurulu’na götürürüz oradan çıkacak kararı uygularız.”

VATAN
<< Önceki Haber Ayasofya'nın daha önce duymadığınız sırrı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER