Asansör faciasının sebebi belli oldu

10 işçinin ölümüne, asansörü durdurmaya yarayan stoper parçasının takılmamasının neden olduğu belirlendi. Bu parçanın fiyatı ise sadece 250 lira...

Asansör faciasının sebebi belli oldu

İs­tan­bul Me­ci­di­ye­köy'de in­şa­atı de­vam eden re­zi­dans­ta 10 iş­çi­nin öl­dü­ğü asan­sör ka­za­sıy­la il­gi­li Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı mü­fet­tiş­le­ri­nin ilk araş­tır­ma so­nuç­la­rı or­ta­ya çık­tı. Fa­ci­aya asan­sö­rü 'son nok­ta' ola­rak ka­bul edi­len bö­lüm­de en üst­te dur­dur­ma­ya ya­ra­yan 'sto­per' par­ça­la­rı­nın ta­kıl­ma­ma­sı­nın ne­den ol­du­ğu be­lir­len­di.

Kı­rı­lan diş­li­le­re ait de­lil fo­toğ­raf­la­rı da so­ruş­tur­ma dos­ya­sı­na gir­di. Ray­lar­dan bir bö­lü­mü çı­kan asan­sö­rü, üze­rin­de­ki yük­le ta­şı­ya­ma­yan diş­li­le­rin de kı­rıl­dı­ğı ve asan­sö­rün 32'nci kat­tan ze­mi­ne ça­kıl­dı­ğı tes­pit edil­di. Asan­sö­rü en üst­te tut­ma­sı ge­re­ken ve ol­ma­dı­ğı be­lir­le­nen sto­per par­ça­la­rı­nın sa­de­ce 250-300 li­ra ara­sın­da ol­du­ğu öğ­re­nil­di.

HA­LAT VE PA­RA­ŞÜT SİS­TE­Mİ YOK

İkin­ci ek­sik­li­ğin de yük ta­şı­yan asan­sör­ler ile iş­çi­le­ri ta­şı­yan­la­rın ay­rı ol­ma­sı ge­rek­ti­ği an­cak iki­si­nin de bir ara­da ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Ha­lat ve pa­ra­şüt sis­te­mi­nin de ilk tes­pit­le­re gö­re asan­sör­de ol­ma­dı­ğı sap­tan­dı. Üçün­cü ih­ma­lin de asan­sö­rü kul­la­nan ope­ra­tör iş­çi­nin 5 gün ön­ce ça­lış­ma­ya baş­la­dı­ğı için de­ne­yim­siz ol­du­ğu be­lir­len­di.

EK FRENLEME GEREKLi

TMMOB İn­şa­at Mü­hen­dis­le­ri Oda­sı İs­tan­bul Şu­be­si Baş­ka­nı Ce­mal Gök­çe ih­mal­le­rin in­san ca­nı­na kastet­ti­ği­ni söy­le­di. Gök­çe, “A­san­sör­ler­de bir­den faz­la fren­le­me sis­te­mi ol­ma­sı la­zım. Ek fren­le­me sis­te­mi de şart. Bun­lar­dan bi­ri­nin ol­ma­ma­sı so­nu­cun­da ci­na­yet or­ta­ya çı­kı­yor. Bu par­ça­lar ma­li­yet ko­nu­su da­hi ola­ma­ya­cak şey­ler.

Bir in­sa­nın ya­ra­lan­mış ol­ma­sı bi­le mil­yon­lar­dan de­ğer­li­dir. Bi­lir­ki­şi ra­por­la­rı­na gö­re cid­di ek­sik­li­lkler var. Arı­za ve­ya ih­mal ol­maz­sa asan­sö­rün ye­re ça­kıl­ma­sı söz ko­nu­su ola­ma­z” dedi.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Asansör faciasının sebebi belli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER