Abant Platformu'nda Türkiye için kritik analiz

GYV Başkanı Yeşil: Ya herkesin hesap verebilir olduğu şeffaflık kültürünü hakim kılacak ya da hukuksuzluğun tahakkümüne razı olacağız.

Abant Platformu'nda Türkiye için kritik analiz

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın bu yıl 33’üncüsünü düzenlediği Abant Platformu, Türkiye'nin Yönü gündemiyle başladı. GYV Başkanı Yeşil, Türkiye’nin ne yöne gideceğine karar vereceğini belirterek, “Ya herkesin hesap verebilir olduğu şeffaflık kültürünü hakim kılacak ya da hukuksuzluğun tahakkümüne razı olacağız” dedi.

Gazeteci ve Yazarlar Vakfı tarafından bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Abant Platformu, 'Türkiye'nin Yönü' başlığını masaya yatırdı. Toplantının ilk gününden çıkan mesaj, son dönemde rotasından sapan Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğu ve hangi yöne gideceğine karar vermesi gerektiği şeklinde oldu.

Bu yıl Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yapılan toplantıya katılan her kesimden aydın, yazar, gazeteciler ile farklı branşlardan akademisyenler görüş ve önerilerini ortaya koydu.

SIRADAKİ GÜNAH KEÇİSİ

GYV Başkanı Mustafa Yeşil, Türkiye’nin ya Avrupa Birliği başta olmak üzere demokrasi ve insan haklarını merkeze alan hedeflere odaklanacağının veya içine kapanarak siyasi ve ekonomik belirsizliklerle baş başa kalacağının altını çizdi.

“Ya tüm kesimlerin sahipleneceği, insanı yaşatmayı temel öncelik kabul eden bir devlet-vatandaş ilişkisi inşa edecek ya da her devlet gücünü ele geçirenin bir diğerini ötekileştirmesini seyredeceğiz.

İYİMSER OLMAK İÇİN DE NEDENLER VAR

Ya kaynağı, hedefi kim olursa olsun haksızlığa karşı tavır alacak veya sıradaki günah keçisi olma endişesiyle yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bunca sancıya rağmen iyimser olmak için ciddi nedenler bulunduğunu dile getiren Yeşil, “Unutmamalıyız ki tüm iniş çıkışlara rağmen yaklaşık 150 yıldır yaşamakta olan bir parlamenter geleneğin çocuklarıyız.

Alabildiğine renkli ve bu renkliliği ifade etme konusunda giderek bilinçlenen bir toplumsal mozaiğin parçalarıyız. Son derece dinamik bir sivil toplum yelpazesine sahip bir ülkeyiz” şeklinde konuştu.

Otel sahipleri sıkıştırılıyor

Ga­ze­te­ci­le­rin so­ru­la­rı­nı ce­vap­lan­dı­ran Ga­ze­te­ci­ler ve Ya­zar­lar Vak­fı Baş­ka­nı Mus­ta­fa Ye­şil, Abant Plat­for­mu top­lan­tı­sı­nın, is­miy­le öz­deş­leş­miş Abant Ta­bi­at Par­kı ye­ri­ne Ak­ça­ko­ca'da ya­pıl­ma­sı­na açık­lık ge­tir­di.

Ye­şil, "Biz Ak­ça­ko­ca'da da­ha ön­ce prog­ram­lar yap­tık ama işin doğ­ru­su­nu üzü­le­rek söy­le­ye­yim; Tür­ki­ye'nin yö­nü­nü ko­nuş­tu­ğu­muz top­lan­tı­la­rı Abant'ın kla­sik me­kan­la­rın­da ya­pa­ma­dık. Çün­kü da­ha ön­ce ba­zı prog­ram­la­rı­mı­zın özel­lik­le an­ti­de­mok­ra­tik mü­da­ha­le­ler­le otel sa­hip­le­ri­nin sı­kış­tı­rı­la­rak ip­tal edil­di­ği­ne şa­hit ol­duk.

İPTAL EDEMEYECEKLERİ YÖN

İşin doğ­ru­su bu kez ip­tal ede­me­ye­cek­le­ri bir yö­ne ta­şı­dık top­lan­tı­yı. Gö­rün­tü­ye ba­kı­lır­sa yaz Abant'ı de­niz ke­na­rın­da ya­pı­la­bi­lir di­ye­bi­li­riz ama ger­çe­ğin bu ol­ma­dı­ğı­nı ifa­de et­mek du­ru­mun­da­yım.

Tür­ki­ye'nin yö­nü­nün sı­kın­tı­lı ol­du­ğu şu dö­nem­de ma­ale­sef yer ter­ci­hin­de bi­le ra­hat ola­ma­dı­ğı­mız ze­min­de ve Tür­ki­ye'de bu me­se­le­yi ko­nu­şu­yo­ruz" de­di.

Okulların kapatılması sevinilecek durum değil

Azer­bay­can'da Ce­ma­at okul­la­rı­nın ka­pa­tıl­ma­sı­nın se­vi­ni­le­cek bir du­rum ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Ye­şil, “A­zer­bay­can'da­ki ge­liş­me­le­ri ya­kın­dan ta­kip edi­yo­rum. Ül­ke için­de ve ül­ke dı­şın­da eği­ti­min lo­bi açı­sın­dan ne ka­dar önem­li ol­du­ğu­nu bi­li­riz. Tür­ki­ye'de hiç kim­se bir oku­lun ka­pan­ma­sın­dan do­la­yı mut­lu ol­ma­ma­lı.

HİÇBİR LEKE GETİRMEDİ

Bun­dan se­vinç du­yan kim­se ben­ce ne­re­de dur­du­ğu­na bir bak­sın. İn­san­la­rın eği­til­di­ği ve ye­tiş­ti­ril­di­ği yer­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı­na se­vin­mek bir in­sa­nın dur­du­ğu yer hak­kın­da, ba­kış açı­sın­da­ki sı­kın­tı hak­kın­da ümit edi­yo­rum bir fi­kir ve­ri­yor­dur. Ül­ke­mi­ze hiçbir le­ke ge­tir­me­den bun­la­rı sür­dür­müş olan kad­ro­la­rın, fe­da­kar in­san­la­rın aka­me­te uğ­ra­ma­sı­nın se­vi­ni­le­cek bir du­rum ol­du­ğu­nu dü­şün­mü­yo­ru­m” di­ye ko­nuş­tu.

<< Önceki Haber Abant Platformu'nda Türkiye için kritik analiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER