AB'den Gül'e uyarı mektubu!

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, HSYK düzenlemesiyle ilgili Gül'e çağrıda bulundu.

AB'den Gül'e uyarı mektubu!

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasını Türkiye’nin AB sürecinin selameti adına bu haliyle onaylamaması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çağrıda bulundu.

Kaleme aldığı açık mektupta, hükümetin son aylarda girdiği yol ile Türkiye’nin AB üyeliği için verilen mücadelenin zorlaştığına dikkat çeken Flautre, Cumhurbaşkanı Gül’e “Şahsınızda Türkiye’nin tüm politik güçlerini; demokrasiyi, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin geleceğini savunmaya davet ediyorum.” diye seslendi.

"ANKARA'DAKİ SİNYALLER KAYGI VERİYOR"

Fransız siyasetçi, Gül’e hitaben “Size bu mektubu üyelik müzakereleri ve Türkiye’nin Avrupa projesinin inanırlığı için devreye girmeniz gerektiğini iletmek için yazıyorum. Son günlerde, Türkiye’nin dostları ve Türkiye’nin AB üyeliğini kalpten destekleyen çevreler Ankara’dan kaygı verici sinyaller alıyorlar.” ifadelerini kullandı. Flautre, “İlk vurgulamam gereken konu Türkiye’de yürütmenin basın ve düşünce özgürlüğü ve gazeteciler üzerine sürdürdüğü baskının temel hak olan düşünce ve basın özgürlüğü ile bağdaşmaz olduğudur. Kabul edilen hali ile İnternet Yasası da kaygı verici ve düşünce özgürlüğünü sınırlayıcı boyutu ile eleştiriler alıyor.” diye devam etti.

"HUKUK DEVLETİNDEN GERİ ADIM"

Birçok AB kurumunun, mecliste kabul edilen ve Gül’ün onayına sunulan HSYK Kanunu üzerine kaygılarını dile getirdiğini vurgulayan Flautre, “Bu kanun projesi Türkiye’de hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı açısından bir geri adım teşkil ettiği gibi, zaten sorunlu olan adli yapılanmanın güvenilirliğini zedeleyici nitelikler içeriyor.” dedi. Hükümetin 2010 yılından beri sunduğu tüm adli reform projelerini desteklediğini vurgulayan Flautre, şöyle devam etti: “Sürmekte olan kriz, AB üyesi ülkelerin müzakere sürecinde açılım sinyalleri verdiği bugünlerde (Türkiye’nin) Avrupa projesinin inandırıcılığını sorgular nitelikte.”

CİHAN

<< Önceki Haber AB'den Gül'e uyarı mektubu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER