ABD'nin dinleme skandallarına yenisi eklendi

Dünya, NSA'in Almanya Başbakanı Angela Merkel'i dinlediği iddialarını tartışırken, Avrupa'dan yeni bir skandal haberi geldi.

ABD'nin dinleme skandallarına yenisi eklendi

Dünya, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel'i dinlediği iddialarını tartışırken, bir haber de İspanya'dan geldi. İspanyol basınında çıkan NSA belgelerine göre ABD İspanya'da bir ay boyunca 60 milyon telefon görüşmesini takibe almış.

İspanyol basınında çıkan haberlerin kaynağında eski NSA uzmanı Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeler yer alıyor. El Pais ve El Mundo gazetelerinde çıkan haberlere göre NSA 10 Aralık 2012-8 Ocak 2013 tarihleri arasında İspanyol vatandaşlarına ait tam 60 milyon telefon görüşmesini izlemeye aldı. İddialara göre telefon görüşmelerinde yer alan numaraları ve arayan ile aranana ait yer bilgilerini tespit eden NSA, görüşmelerin içeriğiyle ilgilenmedi.

Beyaz Saray, bu haberlerle ilgili yorum yapmayı reddederken, Madrid'deki ABD Büyükelçisi konuyu görüşmek üzere İspanyol Büyükelçiliği'ne çağrıldı.

NSA ile ilgili çıkan haberler bununla da sınırlı değil. Japon Kyodo ajansının haberine göre NSA 2011 yılında kişisel bilgiler içeren fiber optik kabloların taşınması sırasında casusluk faaliyetinde bulunmak için Japon hükümetinin yardımını istedi. Habere göre NSA bu sayede Çin'le ilgili bilgilere ulaşmayı amaçlıyordu ancak Japonya yasal sıkıntılar ve personel yetersizliğini gerekçe göstererek NSA'in bu talebini reddetti.

NSA ile ilgili bu haberler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dinlendiği yönündeki haberlerin büyük yankı uyandırmasının hemen ardından geldi. Merkel, ülkesinde öfkeyle karşılanan casusluk haberleri üzerine olayın soruşturulması için Almanya'nın en üst istihbarat şeflerini bu hafta Washington'a gönderiyor.

Öte yandan İngiliz The Guardian gazetesi de geçtiğimiz haftaki haberinde NSA'nın 35 dünya liderini dinlediğini öne sürmüştü.

<< Önceki Haber ABD'nin dinleme skandallarına yenisi eklendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER