ABD'den Putin'i kızdıracak hamle

Ukrayna politikaları nedeni ile Rusya’ya tepki gösteren ABD, ek yaptırım kararı aldı. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, ABD yönetiminin Rusya’nın 7 vatandaşı ile 17 şirketine yönelik ek yaptırım kararı alındığını açıkladı.

ABD'den Putin'i kızdıracak hamle

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın 7 kişinin ABD’deki mal varlıklarını dondurulurken, ABD’ye seyahatleri yasaklandı. Putin’in yakın çevresi ile ilişkili olan 17 şirketin aktifleri de donduruluyor.

Carney açıklamasında, 17 Nisan 2014’de Cenevre’de bir araya gelen Rusya, Ukrayna, ABD ve Avrupa Birliği yetkililerinin Ukrayna’da tansiyonu düşürmek için bir dizi tedbir alınması konusunda mutabakata vardıklarını, ancak Rusya’nın o günden bu yana hiçbir adım atmadığını iddia etti.

Ukrayna politikaları nedeni ile Rusya’ya yönelik Washington’dan gelen ek yaptırım listesine Brüksel de destek verdi. Avrupa Birliği, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov dahil 10 üst düzey Rus yetkilinin AB ülkelerine girişini yasakladı ve mal varlıklarını dondurdu.

Listede yer alan şirketler ise genelde yasaklı isimlerle ilgili olan Rus firmaları oldu. Volga Group, Avia Group, Sakhatrans LLC, Stroytransgaz LLC, Investcapitalbank, SMP Bank engelli bazı şirketlerden.

AB’nin yasaklı Rus listesine eklenen yeni isimler şu şekilde;

Başbakan Yardımcısı Dmitri Kozak
Kremlin Kırım Temsilcisi Oleg Belaventsev
Duma Başkan Yardımcısı Lyudmila Şıvetsova
Duma Başkan Yardımcısı Sergey Neverov
Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov
Rusya Askeri İstihbarat Dairesi (GRU) Başkanı İgor Sergun
Kırım’dan sorumlu Bakan Oleg Savelyev
Sivastopol Valisi Sergey Menyailo
Kırım senatörü Olga Kovitidi
GRU’dan İgor Strelkov

AB’nin yaptırım listesinde doğu ve güney Ukrayna yerel milis gücü liderleri de yer alıyor. German Prokopyev, Valeri Bolotov, Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Sergey Purgin, Denis Puşilin ve Sergey Tsiplakov AB’ye girişi yasaklanan isimlerden.

AB’nin kara listesinde yer alan toplam isim sayısı 48’e ulaştı. 


Rusya'dan yaptırım açıklaması
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD ve AB'nin Ukrayna’daki gelişmelere yönelik Rusya'ya karşı aldığı ek yaptırımları, "ciddi ve endişe verici" olarak nitelendirerek Moskova'nın yaptırımlara karşı cevabının aynı ölçüde hazır olduğunu ve en yakın zamanda açıklayacaklarını söyledi.

Rus "Gazeta.ru" sitesine röportaj veren Ryabkov, ABD'nin Moskova'ya yönelik yaptırım politikasını artırdığına dikkati çekerek, "Bu endişe verici ama olayı dramatize etmiyoruz, dünyanın tersine döndüğü hissine kapılmak istemiyoruz. Ancak yaptırımların ciddiyeti ortada" değerlendirmesinde bulundu.



<< Önceki Haber ABD'den Putin'i kızdıracak hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER