ABD'den İran'a büyük şok!

ABD , nükleer krizin çözümü için diyaloga girdiği bir dönemde İran’ın BM Daimi Büyükelçilik adayına kırmızı kart gösterdi.

ABD'den İran'a büyük şok!

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, İran’ın BM Büyükelçiliği için Hamid Ebu Talibi’yi tercih etmesini son derece rahatsız edici bulduklarını ve ‘hoşgeldin’ demeyeceklerini açıkladı. Senato pazartesi günü Ebu Talibi’nin ülkeye girişinin yasaklanmasını öngören tasarıyı kabul etmişti. Ancak Carney, Ebu Talibi’yi ülkeye girmekten men edip etmeyecekleri konusuna açıklık getirmedi. Ebu Talibi’nin, 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’ndeki çalışanların rehin alındığı 444 günlük kuşatmada rol oynayan isimlerden biri olduğu iddia ediliyor. Ancak elçinin krizdeki rolü bilinmiyor. Ebu Talibi de 1979’da rehine krizi patlak verdiğinde Tahran’da olmadığını, dolayısıyla krizde rolü olmasının mümkün olmadığını savundu. 

Tahran: En iyisi
İran Dışişleri ise “ABD’nin tavrı kabul edilemez” tepkisini verip “İtalya, Belçika ve Avustralya’da görev yapmış en başarılı diplomatlarından biri” diye nitelediği Ebu Talibi’nin seçilmesi kararından vazgeçilmeyeceğini açıkladı. BM ise İran’ın BM Büyükelçiliği için gösterdiği adayın ABD’ye girişi meselesinin “Tamamen iki ülke arasındaki karşılıklı bir konu” olduğunu bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Marie Harf geçen hafta “Kişisel vize başvurularıyla ilgili tartışmaya girmiyoruz. Bir kişi vize başvurusu yaparsa bu normal prosedürler kapsamında değerlendirilir” demişti. 

Vize vermesi gerekiyor
New York’taki BM binası ABD toprağı sayılmıyor ve burada görevli diplomatik personele dokunulmazlık sağlanıyor. ABD’nin BM’ye elçi olarak atanan yabancı diplomatlara vize vermesi gerekiyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Amerikan yasalarının kendilerine ‘ güvenlik , terörizm ve dış politika önceliklerine’ dayanarak vize vermeme hakkı tanıdığını savundu.RADİKAL
<< Önceki Haber ABD'den İran'a büyük şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER