ABD bu kez çok fena yakalandı!

ABD’nin geçen Mart ayında dünyadaki internet ağlarından 97 milyar veri topladığı ortaya çıktı.

ABD bu kez çok fena yakalandı!

  • Sınırsız Muhbir adı verilen bir sistem sayesinde dünya genelinden veri toplanıyor
  • İran 14 milyar veriyle ilk sırada. 
  • Türkiye’den ise 1 milyardan fazla veri alındığı sanılıyor

ABD’de şimdiye kadar ortaya çıkan telekulak ve elektronik istihbarat toplama faaliyetlerinin sadece buz dağının görünen yüzü olduğu ortaya çıktı. Geçen hafta Microsoft, Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google, Facebook ve Apple gibi internet devi 9 şirketin serverlarından Prizma isimli bir program sayesinde istediği bilgileri aldığı ortaya çıkan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Sınırsız Muhbir adı verilen bir elektronik veri tarama sistemi sayesinde dünya genelinde veri depoladığı belirlendi.

İran birinci sırada

İngiliz Guardian gazetesi, NSA'nın tüm dünyadaki elektronik istihbarat toplama faaliyetini gözler önüne seren bir harita yayınladı. Gazetenin ele geçirdiği çok gizli belgeye göre Sınırsız Muhbir, dünya genelindeki internet ağlarından bilgisayar ve telefon haberleşmelerini hiç bir insan müdahalesi olmadan arşivliyor. 2013 Mart ayına ait haritada sistemin dünya genelinde 30 gün içinde 97 milyar 111 milyon belgeyi arşivlediği görülüyor.

Haritada en az elektronik istihbarat toplanan ülkeler koyu yeşil, daha fazla izleme yapılanlar sırasıyla açık yeşil, uçuk yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak sıralanıyor. Vatan Gazetesi'nden yer alan habere göreİran 14 milyar veri ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 13.5 milyar veriyle Pakistan, 12.7 milyar veriyle Ürdün üçüncü sırada yer alıyor. Mısır 7.6 milyar veriyle dördüncü, Hindistan ise 6.3 milyar veriyle beşinci sırada yer alıyor. Haritada ABD turuncu renkte gösteriliyor. Sınırsız Muhbir'in ABD genelinden de 2.9 milyar adet veri topladığı görülüyor. Türkiye ise haritada sarı renkte gösteriliyor.

Türkiye'den 1 milyar

Guardian'ın haberinde Türkiye'den ne kadar veri alındığına dair bir rakam verilmiyor. Ancak Sınırsız Muhbir'in Türk internet kullanıcılarından 30 günde 1 milyarın üzerinde veri aldığı tahmin ediliyor. Prizma programının varlığını kabul eden ABD, Sınırsız Muhbir hakkında açıklama yapmadı. Hedefteki NSA ise gizli belgeleri basına sızdıran köstebeği bulmak için kolları sıvadı.

Anlık istihbarat sağlıyor
NSAnın Prizma isimli programını kullanarak 50’den fazla Amerikan internet şirketine eriştiği söyleniyor. Dünya genelindeki internet ağlarından yapılan elektronik istihbarat toplama faaliyetlerinde de aynı program kullanıldığı sanılıyor. Elde edilen verileri depolamak için kullanılan Sınırsız Muhbir isimli veri tarama sistemi özellikle anlık istihbarat amacıyla kullanılıyor. Telefon görüşmeleri, elektronik posta ve mesajlaşmalar, sosyal medya üzerinden atılan mesajlar anlık olarak ülkelere göre farklı kategoriler altında sınıflandırılıyor. Program ayrıca her verinin AiHP adresini de kayıt ediyor.

'Zazi'yi Prizma yakaladı'

Elektronik istihbarat ve telefon dinlemelerini savunan ABD'li istihbarat yetkilileri, 2009 yılında New York metrosuna düzenlenmesi planlanan bombalı terör saldırısının bu istihbarat faaliyetleri sayesinde önlendiğini açıkladı. İsim vermeden konuşan CIA yetkilisi, New York'ta saldırı hazırlığı yaparken yakalanan Afganistan kökenli Amerikan vatandaşı Necibullah Zazi'yi Prizma'dan elde ettikleri bilgiler sayesinde etkisiz hale getirdiklerini açıkladı. Soruşturmanın tek bir elektronik posta ile başladığını kaydeden yetkili, Zazi'nin bir program sayesinde telefon konuşmalarının takibe alındığını, ona yardım eden kişilere de ulaşıldığını belirtti.
<< Önceki Haber ABD bu kez çok fena yakalandı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER