3 kattan yüksek binalarda zorunlu olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı o uygulamaya yeşil ışık yaktı.

3 kattan yüksek binalarda zorunlu olacak

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı gibi kuruluşların 3 kattan daha fazla olan binalara atık odaları zorunluluğu getirilmesi talebine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olumlu cevap verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, çöpleri yerinde ayrıştırarak çevreye verilecek zararları önlenmesi ve atıkların ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiği, çöp kovası ve bina önlerinde çöp toplama alanlarının oluşturduğu görüntülerin ise ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, üç ve daha fazla katlı yeni binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak. Sistem devreye girdiğinde çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak.

Atık baca sistemi, binanın planında uygun olan bölüme konulacak. Dairelerdeki elektronik sistem, içinde boruların bulunacağı bacayla bağlantılı olacak. Elektronik sitemin üzerinde 'cam atığı', 'kağıt atığı', 'evsel atık', 'plastik atık' ve 'bitkisel atık yağ' butonları yer alacak.

Atık yağlar, 'bitkisel atık yağ' butonuna basarak açılan hazneye boşaltılacak. Yağ, boru yoluyla, binanın altına kurulacak atık toplama merkezine gönderilecek. Atık toplama merkezinde ayrı ayrı toplanacak çöpler, lisanslı kuruluşlarca haftada bir gün toplanacak. Bu sayede isteyen bina yönetimi de apartmanın çöpünü maddi olarak değerlendirebilecek. 

CİHAN
<< Önceki Haber 3 kattan yüksek binalarda zorunlu olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER