14 yaşındaki İbrahim Aras hayatını kaybetti

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki eylemlerde 2 kişinin hayatını kaybetmesini protesto için Adana’da gösteriler düzenlenirken, 14 yaşındaki İbrahim Aras hayatını kaybetti.

14 yaşındaki İbrahim Aras hayatını kaybetti

Bazı görgü tanıklarının iddiasına göre İbrahim, “Akrep tipi bir zırhlı polis aracından atılan cismin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.” İbrahim’in can verdiği mahallede olay öncesi herhangi bir gösteri olmadığını belirten görgü tanıkları, “Çocukların yanından geçtiği sırada polis aracından nedensiz yere gaz bombası atıldı” iddiasında bulundular. Polis kaynakları ise “İbrahim Aras’ın elindeki cismin, polislere atmak istediği sırada patladığını” öne sürdüler.

Adana’nın Merkez Seyhan İlçesi Hürriyet Mahallesi Güneykuşak Bulvarı’nda toplanan bir grup, Lice’deki ölümleri protesto için yolu kapattı. Polis ise bu gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericiler de polise taş, molotof ve havai fişeklerle karşılık verdi. Gerginlik devam ederken olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, eylemciler arasından gelen bazı kişileri yanına çağırdı. Cengiz Zeybek, yapılan gösterinin yasadışı olduğunu söyleyip, dağılmalarını istedi. Gruptan bir kişinin polisin tutumunu eleştirmesi üzerine Cengiz Zeybek, “Devlet görevini nasıl yapacığını size mi soracak?” diyerek tepki gösterdi. 

İBRAHİM NASIL ÖLDÜ?

Gösteriler devam ederken, 14 yaşındaki İbrahim Aras’ın yaşamını yitirmesi tansiyonu yükseltti. Bazı görgü tanıklarına göre, polisin zırhlı araçtan attığı cisim çocuk yaştaki İbrahim’in ölümüne neden oldu. Mardin doğumlu olduğu öğrenilen Aras, olay yerinde hayatını kaybetti. Çevredeki vatandaşlar, aldığı darbeyle İbrahim’in kafasının parçalandığını söylediler. 

Olayın hemen ardından ambulansla mahalleye gelen polis ekipleri, İbrahim’in cenazesini almak istedi ancak, çevredekilerin yoğun tepkisi sonucu geri döndü. Bu sırada BDP ’li yöneticiler de, emniyet amirleriye görüştü. Cenazeyi almak isteyen emniyet amirlerine BDP’li yöneticiler, savcı olay yerine gelip, inceleme yapmadan cenazeyi teslim etmeyeceklerini söyledi.

POLİSİN İDDİASI

Özgür Gündem’de yer alan habere göre, emniyet amirleri ile görüşen BDP’li yöneticilerden alınan bilgilere göre ise emniyet amirleri “Aras’ın ölümü ile bir ilgilerinin olmadığını, mahallede öncesinde yaşanan bir gösteriye müdahale edildiğini, Aras’ın ise polise elindeki cismi atmak isterken hayatını kaybettiği” iddiasında bulundu. Mahalleli ise olay öncesinde mahallede herhangi bir olay ya da gösteri gerçekleşmediğini söylediler.

İbrahim Aras’ın ölüm haberinin duyulmasıyla birlikte yüzlerce kişi olay yerine gelerek, protesto gösterisi düzenledi. Polisin bu gruplara gaz bombalarıyla müdahale etmesiyle birlikte mahallede gerilim daha arttı.

VALİLİK: EL YAPIMI PATLAYICI

Adana Valiliği İbrahim Aras'ın hayatını kaybettiği olayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklama şöyle:

"PKK , KCK Terör örgütü mensubu şahıslar tarafından kanunsuz eylemler kapsamında 15.06.2014 pazar günü saat 16.45 sıralarında ilimiz Seyhan İlçesi Hürriyet Mahallesi Güney Kuşak Bulvarı üzerinde sokak eylemlerinin başladığının öğrenilmesi, lastiklerle ateş yakılarak ana cadde her iki yönünün trafiğe kapatılması ve araçların durdurularak kimlik kontrolünün yapıldığı bilgisi alınması üzerine güvenlik güçlerimiz, gerekli emniyet tedbirleri alınarak usulüne uygun şekilde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla kademeli olarak müdahale yapılmıştır. Bu esnada müdahale edilen sokak eylemcileri tarafından güvenlik güçlerimize yönelik olarak çok sayıda el yapımı patlayıcı, molotof kokteyl, taş, sopa benzeri maddeler ve malzemelerle saldırıda bulunulmuştur. Bahse konu yerde saat 17.15 sıralarında sokak eylemleri devam ederken iç kısımda bulunan 20067 sokakta büyük bir patlama sesi duyulmuştur. Yapılan çalışma neticesinde 14-15 yaşlarında bir eylemcinin anılan sokak içerisinde el yapımı patlayıcı olduğu değerlendirilen bir maddenin infilaki ile olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenilmiştir. Bahse konu olaya Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından el konulmuş olup, gerekli adli tahkikata çok yönlü olarak başlanılmıştır."

MOBESE KAYITLARI DAĞITILDI
Bu arada polis, İbrahim Aras'ın hayatını kaybettiği olayla ilgili sokaktaki MOBESE kayıtlarını medyaya dağıttı. Görüntülerde eylemcilerin kaçışından sonra bir patlama ve ardından küçük bir alev kemesi görüldü.

DHA/Radaikal

<< Önceki Haber 14 yaşındaki İbrahim Aras hayatını kaybetti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER