"Gülen Hareketi terör örgütü ilan edilemez"

ABD Temsilciler Meclisi üyesi, Georgia Milletvekili David Scott, ABD Kongre kayıtlarına giren açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hizmet Hareketi başta olmak üzere sivil topluma yönelik baskılarını eleştirdi. Demokrat Partili Scott, Gülen Hareketi'nin ‘siyasi amaçlar uğruna' terör örgütü olarak tanımlanmasına karşı çıktı.



Demokrat Parti Georgia milletvekili Scott'ın ‘Türk Sivil Toplumuyla ilgili kaygılar' başlığıyla ABD Kongresi resmi tutanaklarına giren açıklamasında Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiği olduğu hatırlatıldı. İŞİD ile mücadele ve Suriyeli mültecilere yönelik yaptıklarına değinen Scott, “Ancak tarih tutarlı olarak göstermiştir ki büyük medeniyetler iç kargaşaya düşmeksiniz dış güçlere yenik düşmezler” ifadelerini kullandı.

DELİLSİZ SİYASİ SORUŞTURMA

Siyasi muhalefete, gazetecilere ve kadın hakları savunucularına yönelik ‘baskıcı' politikalara değinen Scott, Gülen Hareketi örneğindeki gibi ‘siyasi muhalefet'le bağlantılı finans kurumları, şirketler ve akademisyenlerin terörle mücadele kanunlarının ‘tartışmalı' kullanımıyla ‘rahatsız' edilmesinin Türkiye'nin demokratik prensiplere bağlılığının sürdüğü hususunda ‘kuşkular uyandırdığı'nı kaydetti. ABD'li milletvekili, “Sağlam bir cumhuriyette Gülen hareketi gibi sivil organizasyonlar delil olmaksızın siyasi amaçlar uğruna terör örgütü olarak tanımlanamaz ve tanımlanmamalıdır.” dedi.



NATO ANLAŞMASINI HATIRLATTI

ABD'nin NATO müttefiklerini koruma kararlılığından hiçbir şüphe duyulmaması gerektiğini belirten ve Rusya'nın Ermenistan'da Türkiye sınırının 25 mil ötesindeki 'büyük' askeri yığınağına dikkat çeken Scott, ancak NATO üyeliğinin demokratik ön şartlarının unutulmaması gerektiğini kaydetti. İttifakın her üyesinin ‘halklarının bireysel özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü prensipleri üzerine kurulmuş olan özgürlük, ortak miras ve medeniyetini korumaya kararlı' olduğunu teyit eden NATO anlaşması hükmünü hatırlattı. Amerikalı Kongre üyesi, “Ümidim o ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetimi bölgesel istikrarsızlıkla karşı karşıya kalındığında dahi bu demokratik prensipleri hatırlar” şeklinde konuştu.

ORTAKLIK YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ

Türkiye'nin Erdoğan yönetimi altında rahatsızlık verici bir yöne doğru gittiğini söyleyen Scott, Türkiye'nin bir zamanlar Ortadoğu ve Batı arasında arabuluculuk yapabilecek parlak bir örnek olduğunu belirtti. Erdoğan'ın uygulamalarına tepki gösteren Scott “ Maalesef Erdoğan yönetiminde sivil topluma göz açtırmayan baskılar çoğumuzu ülkelerimiz arasındaki ortaklığı yeniden değerlendirmeye zorladı” dedi. (özgür düşünce)

<< Önceki Haber "Gülen Hareketi terör örgütü ilan edilemez" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER