'Gül Kitabevi için yapacağımız yardım kampanyasının reddedilmesi anlamsız'


Disk'e bağlı Dev-Yapı-İş Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran, 'Teröre lanet, bayrağa saygı' protesto eylemleri sırasında yağmalanan ve ateşe verilen Gül Kitabevi'nin zararını karşılayabilmek için düzenlenmesi planlanan yardım kampanyasına valiliğin izin vermemesine tepki gösterdi. Baran, "Bu memlekette bir kitabevi güpegündüz yakıldı. Biz duyarlı vatandaşlar olarak bu kitabevinin zararının en azından bir kısmının karşılanması adına görevimizi yerine getirmek istedik. Bu kadar olağanüstü koşullarda bu talebimizin reddedilmesine anlam veremedik. Valiliğin ret kriterleri anlamsız." dedi.

Kırşehir'de 8 Eylül tarihinde, 'Teröre lanet, bayrağa saygı' protesto eylemleri sırasında meydana gelen olaylarda, Lise Caddesi üzerinde taşlanan ve yakılan Gül Kitabevi'nin zararını karşılamak için, Disk'e bağlı Dev-Yapı-İş Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran ve beraberinde iki vatandaştan oluşan yardım komitesinin kampanyası düzenleme isteği, Kırşehir Valiliği tarafından reddedilmişti.

RET CEVABINA, YARDIM TOPLAMA KANUNU 9.MADDESİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Kırşehir Valiliği İl Dernekler Müdürü Cemalettin Duran tarafından 16 Ekim'de Haydar Baran'a verilen cevapta, ret işlemine 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 9. maddesi gerekçe gösterilmişti.

Haydar Baran'nın yardım toplama izin dilekçesine valilik tarafından şu ifadelerle cevap verilmişti: "İlimiz merkezinde 8 Eylül tarihinde meydana gelen toplumsal olaylarda zarar gören, Gül Kitabevi'nin zararının karşılanması için ilgi yazı ile yapmayı düşündüğünüz bankada hesap açtırmak suretiyle yardım toplama faaliyetine ilişkin talebiniz. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunun 9. maddesinin 'İzin vermeye yetkili makamlarca başvuru üzerine işin önemi, yardım toplama faaliyetine girişeceklerin yeterlilikleri, yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu, yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı ve gerekli görülen diğer konular üzerinde inceleme yapılır ve sonucu en geç iki ay içinde başvuranlara bildirilir' hükmü gereği incelenmiş olup Valilik makamı tarafından uygun görülmemiştir."

'VALİLİK KARARINI HAYRETLE KARŞILADIK. RET KRİTERLERİ ANLAMSIZ'

Yardım kampanyası izni için, Kırşehir Valiliği tarafından gelen 'uygun görülmemiştir' cevabını değerlendiren Haydar Baran, şunları söyledi: "Bir madde konulmuş oraya, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunun 9. maddesinde mesela 'İzin vermeye yetkili makamlarca başvuru üzerine işin önemi' deniyor. Yani bu iş şimdi önemli değil mi? Diğer cümle 'yardım toplama faaliyetine girişeceklerin yeterlilikleri' şimdi benim yeterli ya da yetersizliğimi neye göre ölçmüşler? Ayrıca, valiliğin cevabında geçen, 'yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu' yani yapılacak hizmetin kamu hizmeti amacı taşıyıp taşımadığını kim tespit ediyor? Hangi ölçüye göre tespit ediliyor? Cevapta, 'yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı' cümlesinde başarıya ulaşıp ulaşmayacağı hükmüne peşinen kim varıyor?"

"Bir hedef konulmuş oraya 250 bin lira. Yani o hedefteki parayı toplayıp toplayamayacağımızın ölçüsü nedir?" sözleriyle açıklamasını sürdüren Baran, şu ifadeleri kullandı: "Bir defa o çalışma başlar. Kampanyaya katkılar sürer. Sonuçta bir tablo çıkar ortaya da hani, orada dersiniz; 'bu faaliyet başarıya ulaşmadı' Böyle bir durum mu var? Bunların hepsini alt alta koyduğumuzda bizim talebimizin gayet açık ve net olduğu ortadadır. Bu memlekette bir kitabevi güpegündüz yakıldı. Maddi planda çok ciddi bir zarara uğradı. Biz duyarlı vatandaşlar olarak bu kitabevinin zararının en azından bir kısmının karşılanması adına görevimizi yerine getirmek istedik. Hesap açtırmışız. Bütün yasal işlemleri yerine getirmişiz ve başvurmuşuz. Şimdi bu kadar olağanüstü koşullarda bu talebimizin reddedilmesine anlam veremedik. Bu cevap başlı başına bir sorun. Valiliğin ret kriterleri anlamsız."

'RET CEVABI YÜZLERCE İNSANIN DUYARLILIĞINA YAPILDI'

Kırşehir Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nden gelen ret cevabının, yardım kampanyasına katılacak insanların duyarlılığını da reddetmek anlamına geldiğinin altını çizen Haydar Baran, "Onlarca, yüzlerce insandan Gül Kitabevi'nin zararının karşılanması adına binlerce e-mailler, mesajlar aldık. Siz de biliyorsunuz kitabevinin internet sayfası var. Biz bunu yasalara uygun bir şekilde nasıl gerçekleştiririz, nasıl toplarız diye çırpınıyoruz. Bu amaçla bir kampanya çalışması başlattık. Öyle ya, bunun için çırpınan insanlar bir katkı sunmak istedi. Biz bunun yasal prosedüre göre olması için başvuruyu yaptık. Bu cevap aynı zamanda o vatandaşların duyarlılığına da yapılmış ret cevabıdır ve haksızlıktır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Gül Kitabevi için yapacağımız yardım kampanyasının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER