Greyfurt suyu ile birlikte ilaç tüketilmemeli


Dahiliye Uzmanı Doktor Ceyhan Çiçek, greyfurt suyu ile birlikte ilaç tüketilmemesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Meyvelerin ve meyve sularının faydalı oldukları kadar zararlı da olabildiğine dikkat çeken Çiçek, şunları kaydetti: "Bunun en güzel örneği greyfurt suyudur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, greyfurt suyunun ince bağırsak ve karaciğerde bazı ilaç metabolizmasıyla ilgili sistemleri bloke ederek ilaçların kandaki seviyelerini artırmak suretiyle, ölümle bile sonuçlanabilen, zararlı toksik sonuçlar doğurabileceğini göstermiştir. Greyfurttaki flavonoidler ve furanokumarinler bu sonuçlara neden olan ana kimyasallardır. Ortaya çıkan olumsuz sonuçlar kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, greyfurtun cinsi, depolanma ve işlenme koşullarına göre de değişir."

"Greyfurt suyunun besin-ilaç etkileşimi oluşturabilmesi için ilaç ile aynı anda alınmasına gerek yoktur." diyen Çiçek, "Yapılan çalışmalarda tek bir bardak greyfurt suyu (yaklaşık 250 ml) içildikten yaklaşık 30 dakika sonra ilaçlarla etkileşimin başlayabildiği ve etkinin en son greyfurt tüketiminden itibaren yaklaşık 3 gün devam edebildiği gösterilmiştir. Ancak ilk 24 saatlik zaman diliminde esas farmakolojik etkiler görülmektedir. Greyfurt suyunun besin-ilaç etkileşimi oluşturabilmesi için ilaç ile aynı anda alınmasına gerek yoktur." ifadelerini kullandı.

Greyfurt suyu ile birlikte tüketilmemesi gereken ilaçlar hakkında da bilgilendirme yapan Doktor Ceyhan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimi tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, antihistaminik ilaçlar greyfurt suyu ile birlikte içilmemesi gereken bazı ilaçlardır. Örneğin: terfenadinin greyfurt suyuyla birlikte alınmasıyla ölümcül kardiyak aritmiler görülebilir, felodipin etken maddeli tansiyon ilacının kan seviyesi 1 bardak greyfurt suyu ile 3 kat artabilir, lovastatinin biyoyararlığı ilaç alımından 12 saat önce greyfurt suyu tüketilmesi ile dahi iki katına çıkabilir. Mevcut veriler ilaç kullanan kişilerin, en doğrusu, 'greyfurt suyu içmemeleri' gerektiğini ortaya koymaktadır. İlla içeceğim diyorsa doktoruna kesinlikle danışmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Greyfurt suyu ile birlikte ilaç tüketilmemeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER