Google Çin’e özel bir sayfa yapmaya hazırlanıyor

Sundar Pichai, CEO'su olduğu Google'ın Çin'e özel bir arama motoru üstünde çalışıp çalışmadığına dair haberlerle ilgili olarak konuştu.

SHABER3.COM

Google‘ın Çin için arama motorunun sansürlenmiş bir versiyonu üstünde çalıştığına dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Ancak şirket o dönemde bu iddiayla ilgili olarak sessiz kalmayı tercih etmişti. Bu haberler ABD’de bazı siyasetçileri endişelendirmiş, hatta kimi senatörler şirketten resmi olarak bilgi talebinde bulunmuştu. Google CEO’su Sundar Pichai, Çin’e özel Google dedikodularıyla ilgili ilk kez konuşarak, nispeten de olsa, kamuoyunu aydınlattı.

San Francisco’da düzenlenen bir konferansta konuşan Pichai, Google’ın Çin’e bakışıyla ilgili olarak bazı veriler paylaştı. Google CEO’su, öncelikli olarak Çin’in düzenlemelerine uygun biçimde çalışan bir arama motorunu şirket içinde test ettiklerini belirtti. Pichai testlerde arama sonuçların yüzde 99’undan fazlasının normal biçimde sunulduğunu gördüklerini de dile getirdi. Bu bilgi kağıt üstünde iyi görünse de, Çin’de 800 milyondan fazla internet kullanıcısının bulunduğunu ve söz konusu oranın bile reddedilecek yüz binlerce aramayı işaret ettiğini unutmamak gerekiyor.


Google’ı Çin pazarından çıkmaya iten de bu büyük sayılar olmuştu. Şirket ülkede arama hizmeti vermeyi 2010 itibarıyla sonlandırmıştı. Google ve Çinli yetkililer arasında sansür konusunda yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması nedeniyle Google bu yönde bir tercih kullanmıştı. Ancak aradan geçen 8 yılda Çin’deki internet kullanıcısı sayısının 400 milyon artması, Google’ın Çin’i görmezden gelmesini imkansız hâle getirmişti.

Google’ın bu yöndeki planları, Amerikalı siyasetçiler kadar şirket çalışanlarını ve insan hakları aktivistlerini de endişelendirmişti. Aktivistler Çin hükümetinin isteklerine uymanın ifade özgürlüğüne darbe vurmayı kabul etmek olduğunu belirtirken, siyasetçiler de bu tavizin başka tavizlerin önünü açacağından endişe etmişti.

Sundar Pichai: Kesin kararımızı henüz vermedik
Google CEO’su Sundar Pichai, arama motorunu Çin’e tekrar götürme konusundaki çalışmaların hâlâ ilk aşamalarında olduğunu hatırlattı. İlk sonuçlar Google adına olumlu görünse de, Pichai henüz nihai kararlarını vermediklerini de vurguladı.
<< Önceki Haber Google Çin’e özel bir sayfa yapmaya hazırlanıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER